Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Zuzana Čaputová si v nemeckom Magdeburgu prevezme Cenu cisára Otta

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenskej prezidentke bude ocenenie patriť za jej proeurópsku orientáciu a jej odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu, oznámilo mesto Magdeburg v súvislosti s cenou.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ráno odletela do Nemecka. V Magdeburgu si popoludní prevezme Cenu cisára Otta, ktorá honoruje osobnosti i inštitúcie za mimoriadny prínos k procesu európskej integrácie, predovšetkým s ohľadom na štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy.

"Slovenskej prezidentke bude ocenenie patriť za jej proeurópsku orientáciu a jej odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu," oznámilo mesto Magdeburg v súvislosti s cenou, pomenovanou po saskom vojvodovi a prvom rímsko-nemeckom cisárovi Ottovi I. Veľkom. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v magdeburskej katedrále.

Ešte predtým čaká prezidentku v metropole Saska-Anhaltska plenárne rokovanie s predstaviteľmi tejto spolkovej krajiny, hlava štátu sa tiež stretne s krajanmi. Na rokovaní sa zúčastnia aj minister hospodárstva Peter Dovhun a minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora.

Cenu Cisára Otta udeľujú od roku 2005 v dvojročných intervaloch, v minulosti sa jej laureátmi stali napríklad niekdajší nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) alebo rumunský prezident Klaus Johannis.