Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidentka poukázala na výzvy pri pomoci obetiam domáceho násilia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Veľakrát čelíme nedobrému prístupu zo strany sudcov, polície, úradníkov z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, uviedla Čaputová.

Bratislava 13. októbra (TASR) - V oblasti pomoci obetiam domáceho násilia máme pred sebou ešte veľa výziev. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po stredajšej návšteve poradenského centra Nádej v Bratislave. Verí, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny a políciou sa podarí presadiť zmeny v systéme. Ako pripomenula, výskyt domáceho násilia sa počas pandémie zvýšil. Povzbudila obete, aby našli odvahu a pokúsili sa z "bludného kruhu násilia" vystúpiť.

"Rozprávali sme sa o tom, kde všade zlyhávajú slovenské inštitúcie. Veľakrát čelíme nedobrému prístupu zo strany sudcov, polície, úradníkov z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," načrtla prezidentka po rozhovoroch s klientkami centra. Pri dokázanom domácom násilí sú napríklad matky podľa nej často nútené, aby sa dohodli s otcom na úprave styku, aby boli ústretové a podstúpili mediáciu. "Sú to absurdné prístupy, absolútne nezohľadňujúce práva dieťaťa na riadny vývoj a pokojný rast," komentovala Čaputová.



Riaditeľka centra Nádej Adriana Havašová skonštatovala, že obete domáceho násilia sa stále stretávajú s predsudkami nielen medzi verejnosťou, ale aj odbornými pracovníkmi. Zdôraznila potrebu osvety, prevencie i vzdelávania. "Chcem podporiť klientky, ktoré žijú v násilnom vzťahu alebo majú pochybnosti o tom, či vzťah, v ktorom žijú, je násilný, aby sa obrátili na centrum, ktoré pomáha obetiam, alebo si minimálne našli osobu, ktorej dôverujú, na ktorú sa môžu obrátiť v prípade akútneho problému," vyhlásila. Vyzvala tiež ľudí, aby boli empatickí a všímaví k tomu, čo sa deje v ich okolí.