Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka v pondelok prijme prvú dámu USA J. Bidenovú

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Bidenová pricestovala na Slovensko v sobotu (7. 5.).

Bratislava 8. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme v pondelok v Prezidentskom paláci v Bratislave prvú dámu USA Jill Bidenovú v rámci jej návštevy Slovenska. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Bidenová pricestovala na Slovensko v sobotu. Po prílete do Bratislavy si na Námestí SNP uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Následne absolvovala na veľvyslanectve USA stretnutie s rodinami amerických diplomatov.

V nedeľu Bidenová odcestovala na východ Slovenska. Dopoludnia sa v Košiciach v krízovom centre pri autobusovej stanici stretla s dobrovoľníkmi a utečencami.

V základnej škole na Tomášikovej ulici v Košiciach navštívila matky a deti z Ukrajiny. V sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera, jeho manželky a ministra vnútra Romana Mikulca zavítala tiež na hraničný priechod Vyšné Nemecké.

Odtiaľ sa Bidenová neohlásene presunula na Ukrajinu. V meste Užhorod sa stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou.