Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka Z. Čaputová navštívila zariadenie pre seniorov v Santovke

Na snímke zo 16. marca 2019 Zuzana Čaputová. Foto: TASR Michal Svítok

Z. Čaputová priblížila, že vedenie domova v Santovke aj miestna samospráva boli otvorení zmenám a využili prostriedky z európskych zdrojov.

Bratislava 11. marca (TASR) - Väčšina verejných zariadení pre seniorov na Slovensku sa stále nachádza v nevyhovujúcich budovách. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti po piatkovej návšteve zariadenia pre seniorov v Santovke v okrese Levice.

"Spolu s ombudsmankou Máriou Patakyovou sme sa dnes zhodli, že Santovka môže byť príkladom, ako rozvíjať dlhodobú starostlivosť o seniorov na celom Slovensku," uviedla prezidentka. Priblížila, že vedenie domova v Santovke aj miestna samospráva boli otvorení zmenám a využili prostriedky z európskych zdrojov.



V minulosti už ombudsmanka zariadenie navštívila v rámci terénneho prieskumu. "Zariadenie v Santovke predstavuje pozitívny príklad, keďže viaceré z našich odporúčaní na zabezpečenie nápravy sa premietli do praxe," povedala Patakyová. Ide podľa jej slov napríklad o zabezpečenie signalizačného zariadenia na privolanie personálu, či umiestnenie paravánov do izieb pre imobilných ľudí ako garanciu súkromia. Za osobitne pozitívnu považuje výstavbu domčekov, vďaka ktorým vzniká intenzívnejší pocit domova.

Prácu ombudsmanky prezidentka vníma pozitívne a vidí posun vpred. Zariadenie pre seniorov v Santovke je podľa nej najkrajšie z podobných zariadení, ktoré navštívila.