Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Čaputová ocenila zjednotenie väčšiny sveta, varovala pred propagandou

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu opätovne uistila, že územná celistvosť a bezpečnosť Slovenska nie je bezprostredne ohrozená.

Bratislava 24. februára (TASR) - Situácia na Ukrajine sa týka aj nás, upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtkovom mimoriadnom vystúpení v RTVS v súvislosti so začiatkom vojenskej invázie Ruska voči Ukrajine. Ocenila, že na odsúdení ruskej agresie sa zhodla väčšina štátov sveta, ale aj slovenskej politickej reprezentácie. Zároveň upozornila na silnú ruskú propagandu, pôsobiacu aj na Slovensku.

"Ak Rusko ovládne Ukrajinu, budeme mať za hranicami nášho štátu nového suseda, ktorý celému svetu práve ukazuje, že sa nezastaví pred ničím, ani pred napadnutím inej krajiny. V tejto chvíli nás viac ako kedykoľvek predtým chráni fakt, že sme súčasťou spoločenstva, kde napadnutie jedného štátu by bolo napadnutím všetkých našich spojencov," vyhlásila prezidentka s tým, že to nás robí silnými.

Silný benefit aktuálnej situácie vidí prezidentka v zjednotení väčšiny sveta. "Nateraz neexistuje vyjadrenie žiadneho štátu sveta, ktorý by schvaľoval ruský útok voči Ukrajine. Žiadneho štátu sveta. Ruské politické vedenie ostáva celkom zaslúžene osamotené. Zjednotili sme sa vo svete na odsúdení ruskej agresie a na solidarite s Ukrajinou. A Slovensko je toho súčasťou," skonštatovala.

Silná ruská propaganda podľa prezidentky pôsobí nielen na Ukrajine, ale aj na Slovensku a v ďalších štátoch. Informovala, že bezpečnostné služby podrobne monitorujú kroky jednotlivých jej aktérov. "Budete najmä na sociálnych sieťach dezinformovaní rôznymi falošnými informáciami. Je treba byť pozorný k zdrojom, z ktorých informácie čerpáte, lebo šírenie klamstiev už nie je len nevinná hra alebo omyl. Je to cielený a intenzívny pokus destabilizovať našu krajinu. Lebo čím rozdelenejší sme vo vnútri, tým slabší budeme aj navonok," varovala.

Hlava štátu opätovne uistila, že územná celistvosť a bezpečnosť Slovenska nie je bezprostredne ohrozená. "Ostaňme preto pokojní, i keď ostražití a pripravení. Buďme ľudskejšími jednak medzi sebou, ale aj voči ľuďom z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Sú to ľudia ako my, ktorí chceli žiť svoje bežné životy, kým ich nevyhnala vojna," vyzvala.



Ruská vojenská agresia voči Ukrajine je podľa prezidentky nepredstaviteľným zásahom do doterajšieho fungovania sveta, kde sa riešenia hľadali v prvom rade diplomaticky a s rešpektom k suverenite a územnej celistvosti iných štátov. "Dnes už musí byť každému jasné, kto sa bráni a kto útočí. Dnes je jasné, že aj krajiny, ako je Slovensko, sa musia na svoju obranu pozerať v kontexte tejto novej a veľmi konkrétnej hrozby. Útok Ruska totiž prepisuje novodobú históriu," zhodnotila.

Situáciu na Ukrajine prirovnala prezidentka k dianiu v roku 1968 na Slovensku, keď sovietske tanky prišli na Slovensko, aby poskytli ochranu pred neexistujúcou kontrarevolúciou. "Niečo podobné sa deje na Ukrajine teraz, dokonca oveľa horšie," podotkla.

Prezidentka pripomenula tiež svoj štvrtkový telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Jeho prvé slová boli: 'Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov, aj civilistov.' Prosí nás o podporu v podobe sankcií voči Rusku, o materiálnu a humanitárnu pomoc. A opakovane ďakoval Slovensku a Slovákom," priblížila.