Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka verí, že návšteva pápeža bude posolstvom nádeje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne, foto z archívu. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Som veľmi rada, že pápež František prijal pozvanie a dnes potvrdil svoju návštevu Slovenska v septembri tohto rok, uviedla hlava štátu.

Bratislava 4. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Čaputová tak reagovala na oficiálne potvrdenie návštevy svätého otca na Slovensku v dňoch 12. až 15. septembra.

"Som veľmi rada, že pápež František prijal pozvanie a dnes potvrdil svoju návštevu Slovenska v septembri tohto roka. Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke," spresnila prezidentka s tým, že tieto jeho slová potvrdzuje skutočnosť, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie.

"Veľmi si vážim jeho rozhodnutie zavítať práve na Slovensko. Po náročnom roku poteší a povzbudí mnohých ľudí," uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). Dodal, že sa teší na osobné stretnutie s pápežom.

Z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) spresnili, že pápež potvrdil svoju návštevu po nedeľnom príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. „Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu," uviedol podľa TK KBS pápež František.



B: Kollár: Potvrdenie návštevy pápeža v SR je skvelá správa


Informáciu o tom, že v dňoch 12. až 15. septembra navštívi Slovensko pápež František, považuje predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) za skvelú správu.

"V tejto neľahkej dobe prinesie aj k nám trochu upokojenia, súdržnosti a nádeje," napísal Kollár na sociálnej sieti, pričom pripomenul, že Svätý Otec zavíta na slovenskú pôdu po 20 rokoch.



Stanislav Zvolenský: Návšteva pápeža Františka je mimoriadne radostnou správou

Stanislav Zvolenský, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Potvrdenie návštevy pápeža Františka na Slovensku je mimoriadne radostnou správou. Uviedol to predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Pápež František v nedeľu potvrdil, že prijal pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovensko navštívi od 12. do 15. septembra.

"Je to mimoriadne radostná správa, veľmi sa teším. Myslím, že mnohí z nás sa skutočne v tejto chvíli s veľkou radosťou vracajú k spomienke aj na návštevu Svätého Otca Jána Pavla II," zdôraznil Zvolenský. Doplnil, že táto správa prichádza aj v súvise so slávnosťou svätých Cyrila a Metoda. "Oni boli tými, ktorí nás učili úcte k pápežovi. A my budeme môcť teraz nástupcu apoštola Petra znova privítať na Slovensku, prijať ho medzi nás," podotkol.

Zároveň všetkých poprosil k vnútornej príprave na vypočutie pápežovho posolstva. "Je to posolstvo vnímavosti k tým, ktorí trpia, ktorí sú na okraji spoločnosti, ktorí sú nejakým spôsobom núdzni, či v oblasti materiálnej alebo duchovnej," podotkol s tým, že aj tieto témy by mali byť obsahom návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Remišová: Pápež prichádza v mimoriadne náročnom čase pandémie


Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).
Foto: TASR Jaroslav Novák

Pápež František prichádza v mimoriadne náročnom čase pandémie, pričom upozorňuje, že z morálneho hľadiska by sa mal dať každý zaočkovať. Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová to uviedla v súvislosti s potvrdenou septembrovou návštevou pápeža Františka na Slovensku.

"Som veľmi rada, že pápež František dnes oznámil, že navštívi Slovensko od 12. do 15. septembra. Od poslednej návštevy pápeža na Slovensku uplynulo takmer 20 rokov a mnohí z nás majú ešte v živej pamäti návštevu Svätého Otca Jána Pavla II ako veľkú posilu po dlhom období totalitného režimu," zdôraznila Remišová. V čase pandémie je podľa nej dôležitá najmä spolupatričnosť, vzájomná pomoc, súcit a láskavosť.

"Sám pápež vyzýva k láske a ku 'globalizácii nádeje', no zároveň upozorňuje, že z morálneho hľadiska sa každý má dať zaočkovať, pretože očkovaním, podľa jeho slov, rozhodujeme nielen o svojom živote, ale aj o životoch druhých," spresnila s tým, že jeho posolstvo je aj pre Slovensko v tomto období veľmi aktuálne.

Pellegrini: Návšteva pápeža bude pre nás všetkých povzbudením v ťažkých časoch


Na archívnej snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený).
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude pre všetkých povzbudením v ťažkých časoch pandémie. Verí v to líder opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý statusom na sociálnej sieti vyjadril radosť nad potvrdením návštevy svätého otca na Slovensku v polovici septembra.

"Pozvanie som mu v mene všetkých Slovákov tlmočil aj ja už pred dvoma rokmi v decembri 2019, keď sa mi dostalo cti byť na stretnutí s ním takmer hodinu a následne sa s ním stretla celá naša delegácia vrátane zástupcov médií," pripomenul expremiér.