Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentka vetuje návrh na predĺženie moratória na prieskumy

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie v Bratislave 6. novembra 2019. Prezidentka oznámila, že nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR. Povedala to na stredajšom tlačovom brífingu.

"Som presvedčená o tom, a to bol aj dôvod vetovania príslušného ustanovenia, že je v rozpore s viacerými právami garantovanými Ústavou SR," zdôraznila prezidentka v súvislosti s novelou zákona o volebnej kampani, ktorá počítala s predĺžením volebného moratória na prieskumy, ktorá zmenu zahŕňa.

Hlava štátu si myslí, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií. Dodala, že podľa nej potláča politickú súťaž a je aj v rozpore s princípom právnej istoty.

Ak sa parlament nestotožní s jej pripomienkami a prelomí jej veto, využije svoje oprávnenie a podá návrh na Ústavný súd. "Zároveň požiadam Ústavný súd, aby pozastavil účinnosť tohto ustanovenia," zdôraznila.

Čaputová vysvetlila, že podpísanie zákona by nebol správny krok. "Bolo by možné ho akoby podpísať a rovno ho poslať na Ústavný súd. Nemyslím si, že by to bol správny krok. Podpis prezidentky republiky pod zákonom znamená akceptáciu toho znenia a stotožnenie sa s jeho obsahom," povedala s tým, že sa s návrhom nestotožňuje a vidí v ňom rozpor s ústavou.

Prezidentka poukázala na to, že predĺžením moratória by bolo takmer polovicu obdobia volebnej kampane obmedzované právo voličov na prístup k informáciám z volebných prieskumov. Argumentuje vyjadrením ÚS, že "obdobie volebnej kampane je obdobím zvýšeného záujmu obyvateľstva štátu o verejné veci aj obdobím zvýšeného významu informácií o verejných záležitostiach".

Zároveň spochybňuje účel obmedzenia, ktorým má byť ochrana pred dezinformáciami. Podotkla, že "zákonodarca necíti podobnú potrebu" chrániť voliča pred omnoho širším okruhom dezinformácií a účelových informácií, akými sú napríklad fake news, hoaxy či dezinformačné a konšpiračné médiá a ďalšie. Čaputová si myslí, že môžu ovplyvniť správanie voliča prinajmenšom rovnako, ak nie viac ako prieskumy.

Na otázku, či má dôveru v ÚS, odpovedala, že ju chce mať. "Viem, že teraz čelíme procesu, dúfam, že sebaočisty justičných orgánov, osobitne. Ale viem, že v justičných orgánoch pracujú aj ľudia, ktorí sú schopní a hodnotovo správne nastavení," tvrdí prezidentka.

Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani. Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. Zákon prešiel hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS a niekoľkých ďalších poslancov. Opozícia a väčšina klubu Mosta-Híd bola proti.