Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezidentka víta výzvy agrorezortu pre charitatívne organizácie

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celková výška podpory je päť miliónov eur, zabezpečená je z Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2022.

Bratislava 27. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyhlásilo výzvu pre dobročinné a charitatívne organizácie zamerané na potravinovú pomoc.

"Charity či potravinové banky budú môcť využiť európske zdroje na posilnenie svojej infraštruktúry bez potreby spolufinancovania," zdôraznila na sociálnej sieti. Malo by to podľa nej zlepšiť distribúciu a zvýšiť objem darovaných potravín od výrobcov či potravinových reťazcov smerom k ľuďom, ktorí takúto pomoc potrebujú.

Ocenila, že prípravu výzvy ministerstvo konzultovalo so splnomocnencom vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filipom Vagačom a tiež s mimovládnymi a charitatívnymi organizáciami. "Zmysluplne sa tak posilnila ich schopnosť pomáhať ľuďom v náročnej sociálnej situácii. Rozšírenie kapacít tretieho sektora v tejto oblasti bolo jedným z kľúčových krokov, o ktorom sme spoločne hovorili minulý rok na stretnutí s ministrom spoločne s charitatívnymi organizáciami a zástupcami potravinových reťazcov," dodala.

Celková výška podpory je päť miliónov eur, zabezpečená je z Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2022. Prostriedky z výzvy sú určené na investície do vhodných skladovacích priestorov a zariadení, na materiálno-technické vybavenie vrátane špeciálnych automobilov.