Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vládnu krízu treba vyriešiť, uviedla prezidentka SR

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

V sobotu (20. 8.) by sa malo uskutočniť ďalšie rokovanie predstaviteľov vládnych strán na riešenie krízy.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Vládnu krízu treba vyriešiť čo najskôr. Predstavitelia koalície by mali nájsť riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Vyhlásila to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Deklarovala, že bude plniť svoju úlohu pri strážení ústavných hraníc.

"Ak sa naplnia avizované kroky o demisii, tam je úloha prezidenta úplne jasná, keďže vymenúva členov vlády na návrh premiéra," uviedla Čaputová. Dodala, že je v kontakte s jednotlivými predstaviteľmi inštitúcií a vlády. V súvislosti so situáciou apeluje na vyriešenie vládnej krízy a upozornila na blížiace sa ťažké časy a vyzdvihla potrebu stabilnej a funkčnej vlády.



V sobotu (20. 8.) by sa malo uskutočniť ďalšie rokovanie predstaviteľov vládnych strán na riešenie krízy. Tá sa vyostrila po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). SaS a OĽANO sa následne obviňovali zo spolupráce s fašistami a z klamstiev. SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že navrhne partnerom zmenu koaličnej zmluvy. Dúfa, že SaS urobí krok späť.