Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka vníma advent ako obdobie na prehĺbenie lásky k blížnemu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu si praje, aby prvá adventná nedeľa priniesla ľuďom pokoj a "plameň sviečok nech je pre všetkých svetlom nádeje".

Bratislava 27. novembra (TASR) - Advent, ktorý sa v nedeľu začal, vníma prezidentka SR Zuzana Čaputová ako obdobie, počas ktorého majú ľudia príležitosť prehĺbiť v sebe i v ľuďoch okolo nich lásku k blížnemu, súcit, pochopenie a ľudskosť. Uviedla to na sociálnej sieti pri príležitosti adventného obdobia.

Podľa prezidentky ide o hodnoty, ktoré v tieto dni potrebujú dostať najviac priestoru. "Azda nikdy sme si neželali s takou naliehavosťou ako tento rok, aby blížiace sa Vianoce boli sviatkami pokoja, mieru a lásky – pre nás aj pre našich blízkych, pre všetkých ľudí na Slovensku, pre trpiacich v susedstve za našimi hranicami či kdekoľvek na svete," povedala Čaputová.

Hlava štátu si praje, aby prvá adventná nedeľa priniesla ľuďom pokoj a "plameň sviečok nech je pre všetkých svetlom nádeje".

Prvou adventnou nedeľou, ktorú slávia kresťania 27. novembra, sa začalo pre veriacich rímskokatolíckej cirkvi, evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) i ďalších kresťanov štvortýždňové obdobie duchovnej prípravy na slávenie sviatku Narodenia Pána.

Symbolom duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - adventu - je v kresťanskej cirkvi adventný veniec so štyrmi sviečkami. Tie sa zapaľujú postupne počas štyroch adventných nedieľ. Najčastejšie sú sviečky tmavomodré alebo fialové, symbolizujúce liturgické farby adventných nedieľ.