Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vojenské hodnosti viac nebudú môcť získavať verejní funkcionári

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Martin Baumann

Vymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána bude možné až po zániku brannej povinnosti.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Vojenské hodnosti viac nebudú získavať verejní funkcionári. Povýšenie do hodnosti vojaka v zálohe bude možné len v prípade, že je povýšený zaradený do aktívnych záloh. Hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána sa budú udeľovať ako prejav morálneho ocenenia, nemali by ich však získavať verejní funkcionári. Vyplýva to z novely zákona o brannej povinnosti, ktorú v pondelok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Vymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána bude možné až po zániku brannej povinnosti. "Na základe poznatkov z aplikačnej praxe, keď boli verejní funkcionári vymenovaní alebo povýšení bez náležitého zdôvodnenia alebo v súvislosti s výkonom ich verejnej funkcie aj o niekoľko hodností a v snahe zabrániť takémuto konaniu v budúcnosti sa navrhuje, aby takto oceňovaný vojak vo výslužbe alebo vojnový veterán nebol verejný funkcionár," píše sa v dôvodovej správe.

Podrobnosti o vymenúvaní do vojenskej hodnosti alebo povýšení do vojenskej hodnosti vojakov vo výslužbe by mal určovať prezident SR, rovnako ako to určuje pre vojnových veteránov.