Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka varuje pred narastajúcim ekologickým dlhom

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Martin Baumann

Na to, aby sa rast ekologického dlhu dokázal zastaviť, je potrebné efektívnejšie využívať dostupné zdroje a znižovať ich spotrebu.

Bratislava 13. mája (TASR) - Všetko, čo od štvrtka do konca roka ľudia spotrebujú, už pôjde na ekologický dlh. Upozornila na to na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti s Dňom zúčtovania, ktorý tento rok pripadá na 13. mája.

Deň zúčtovania je dňom, keď začínajú ľudia spotrebovávať viac zdrojov, ako dokáže planéta vygenerovať za rok. "Ekologická stopa, ktorú na planéte zanechávame, stále narastá a deň zúčtovania sa, žiaľ, posúva stále na skorší dátum," podotkla hlava štátu.

Pre porovnanie uviedla, že v roku 2000 na ekologický dlh začali ľudia žiť od 23. septembra. Na to, aby sa rast ekologického dlhu dokázal zastaviť, je potrebné efektívnejšie využívať dostupné zdroje a znižovať ich spotrebu. "Napríklad cez obnovu budov, aby boli efektívnejšie a ich prevádzka vyžadovala menej energie, čo je aj súčasťou nášho plánu obnovy, ktorý veľmi podporujem," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka sa zapojila aj do globálnej kampane #MoveTheDate so záväzkom obmedziť produkciu obalov tým, že jednorazové obaly nahradí praktickým obedárom.