Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala 36 nových vysokoškolských profesorov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová . Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka poukázala na to, že profesori získavajú významný vplyv na formovanie vysokoškolského prostredia a na vzdelanostnú úroveň spoločnosti.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 36 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že spolu s profesorským titulom prijímajú aj zodpovednosť za jeho využitie.

Hlava štátu uviedla, že v novej etape sa profesori budú ešte intenzívnejšie než doteraz deliť o svoje poznatky a skúsenosti. "Čakajú vás ďalšie príležitosti viesť dialóg so študentmi, otvárať im dvere k novým poznatkom, ale aj k schopnosti získavať ich samostatne, k návyku bádať a pracovať na rozširovaní svojho poznania. Máte šancu viesť mladých ľudí k tvorivosti a k rozvíjaniu kritického myslenia," adresovala novým vysokoškolským profesorom v príhovore. Poukázala na to, že profesori získavajú významný vplyv na formovanie vysokoškolského prostredia a na vzdelanostnú úroveň spoločnosti.

Na pozadí súčasných globálnych udalostí sa podľa Čaputovej ukazuje, že slovenská spoločnosť je zraniteľná, ovplyvniteľná propagandou a dezinformáciami. "Že jej chýba dostatočná imunita proti šíreniu nenávisti a že v nej niekedy s prekvapujúcou silou ožívajú predsudky a intolerancia. Do veľkej miery je tento trend dôsledkom zanedbávania vzdelávania a kultúry a dôsledkom pretrvávajúceho presvedčenia, že školstvo, kultúra či umenie môžu prísť na rad až potom, keď bude spoločnosť ekonomicky prosperovať," poznamenala prezidentka. Ako doplnila, nie je to tak. "Akokoľvek je pre nás ekonomická prosperita dôležitá, sama osebe predstavuje - ako by povedali matematici, ktorí tu dnes nie sú - nutnú, no nie postačujúcu podmienku na dostatočnú kvalitu života," doplnila.

Vyspelá demokratická a občianska spoločnosť potrebuje podľa slov hlavy štátu fungujúci právny rámec. "Potrebuje občanov poznajúcich históriu, aby dokázali chápať súčasnosť. Potrebuje vzdelanú a rozhľadenú populáciu naučenú kriticky myslieť. Potrebuje ľudí vybavených nielen ekonomickou či právnou, ale aj sociálnou a kultúrnou gramotnosťou, občanov so zmyslom pre spravodlivosť a pre citlivosť k okoliu, s rešpektom k normám a hodnotám, ktoré definujú naše vzťahy a ktoré nás kvalifikujú na životaschopné a ohľaduplné ľudské spoločenstvo," uviedla. Demokratická a občianska spoločnosť potrebuje podľa Čaputovej kultúru v tom najširšom chápaní a v tom všetkom zohrávajú kľúčovú rolu humanitné odbory. "A preto je aj vaše vymenovanie do najvyšších vedecko-pedagogických hodností impulzom, ktorý nás môže posunúť vpred," dodala v príhovore.





Zoznam vymenovaných profesorov vysokých škôl (odbor)



Štefan Balázs, výtvarné umenie

Miroslav Ballay, kulturológia

Martin Ciel, dejiny a teória filmového umenia a multimédií

Ivana Cimermanová, odborová didaktika

Naqibullah Daneshjo, obchod a marketing

Gabriela Gabrhelová, odborová didaktika

Martina Gajdošová, teória a dejiny štátu a práva

Daniela Gandžalová, občianske právo

Martin Hurbanič, všeobecné dejiny

Katarína Chovancová, všeobecná jazykoveda

Tomáš Jablonský, odborová didaktika

Monika Jurčová, občianske právo

Dana Kiseľáková, manažment

Martin Lábaj, národné hospodárstvo

Miriam Laclavíková, teória a dejiny štátu a práva

Daniel Lajčin, manažment

Tomáš Ľalík, ústavné právo

Daniel Lančarič, všeobecná jazykoveda

Eduard Lukáč, odborová didaktika

Albín Masarik, teológia

Boris Michalík, kulturológia

Marta Poláková, tanečné umenie

Kristína Pompurová, cestovný ruch

Martin Pupiš, športová edukológia

Terézia Rončáková, teória a dejiny žurnalistiky

Ján Sabol, literárna veda

Romana Smyčková, občianske právo

Lucia Spálová, masmediálne štúdiá

Imrich Szabó, hudobné umenie

Michal Šmigeľ, slovenské dejiny

Marián Špajdel, psychológia

Jaroslav Ušiak, medzinárodné vzťahy

Ildikó Vančo, cudzie jazyky a kultúry

Anna Vaňová, verejná ekonomika a služby

Marcela Verešová, pedagogika

Norbert Vrabec, teória a dejiny žurnalistiky