Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov všeobecných súdov. Na snímke v popredí zľava hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave Simona Brngálová, sudkyňa Okresného súdu v Kežmarku Svetlana Filipová, sudca Okresného súdu v Nitre Filip Grznárik, sudkyňa Okresného súdu v Kežmarku Monika Heldáková, sudkyňa Krajského súdu v Trenčíne Lucia Horvátová počas vymenovania do funkcie 20. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podporila všetkých sudcov a prokurátorov, ktorí za svoje rozhodovanie čelia neprimeraným tlakom v podobe verejných vyjadrení.

Bratislava 20. júna (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov všeobecných súdov. Hlava štátu sudcom v príhovore zdôraznila, že majú privilégium a povinnosť hľadať a nastoľovať spravodlivosť. Vyjadrila podporu všetkým sudcom a prokurátorom, ktorí čelia neprimeranému tlaku aj z politického prostredia.

Spravodlivosť je podľa prezidentky jedna z najdôležitejších hodnôt. "Vaše rozhodnutia preto budú mať bytostný dosah nielen na aktérov prípadov, o ktorých budete rozhodovať. Každý verdikt viac alebo menej prispieva aj k tomu, či bude naša spoločnosť vnímaná ako spravodlivá, alebo nie," podotkla hlava štátu.

Vyhlásila, že je veľmi dôležité, aby nikdy novovymenovaní sudcovia nezabudli na to, že sudcovská nezávislosť nie je súkromné právo sudcov, ale je to právo každého občana na oporu v justícii, "ktorá je nezávislá od iných druhov štátnej moci a ich predstaviteľov".

Podporila všetkých sudcov a prokurátorov, ktorí za svoje rozhodovanie čelia neprimeraným tlakom v podobe verejných vyjadrení. "Každý z verejných funkcionárov a aj sudcov a sudkýň musí strpieť istú mieru kritiky. Nikto však nemusí a ani nemá trpieť znevažovanie, zastrašovanie a osobné útoky, ktorých cieľom vo výsledku je podkopať dôveru v právny štát a spravodlivosť. Považujem to za neprípustné," zdôraznila.

Novovymenovanými sudcami sú Simona Brngálová (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave), Svetlana Filipová (Okresný súd Kežmarok), Filip Grznárik (Okresný súd Nitra), Monika Heldáková (Okresný súd Kežmarok), Lucia Horvátová (Krajský súd v Trenčíne), Martin Jažembovský (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Žiline). Tiež Lucia Kostolanská (Okresný súd Dunajská Streda), Dagmar Mičková (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trenčíne), Michaela Saganová (Okresný súd Žilina), Matúš Škarbala (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Banskej Bystrici) a Lucia Šuleková (Okresný súd Nitra).