Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala rektorov dvoch vysokých škôl

Na snímke zľava rektor Technickej univerzity (TU) v Košiciach Peter Mésároš a rektor Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove Marek Storoška počas vymenovania do funkcií prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci 16. augusta 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V príhovore prezidentka uviedla, že momentálne prežívame zložité obdobie, poznamenané krízou vzťahov medzi širokou verejnosťou a odbornými autoritami.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu rektorov dvoch vysokých škôl. Na čelo Technickej univerzity v Košiciach sa postaví Peter Mésároš. Vysokú školu medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove povedie Marek Storoška.

V príhovore prezidentka uviedla, že momentálne prežívame zložité obdobie, poznamenané krízou vzťahov medzi širokou verejnosťou a odbornými autoritami. Mnohí ľudia podľa jej slov prestávajú veriť elementárnym faktom a utiekajú sa ku konšpiračným teóriám či klamstvám. Poznamenala, že to nie je výhradne slovenské špecifikum.

Poukázala na dôsledky roky finančne a personálne poddimenzovaného školstva. Hovorila o potrebe zmeny k lepšiemu. Očakáva, že aj novovymenovaní rektori k nej prispejú.

Zdôraznila, že je potrebné, aby noví rektori na svojich školách prijali výzvy, ktoré pred vedu a vzdelávanie kladie 21. storočie. Zároveň očakáva, že ich angažovanosť bude prispievať k zmenám k lepšiemu. "Aby vysoké školy študentom odovzdávali nielen vedomosti, ale viedli ich tiež k humanizmu a k etike. A aby sa nám popri poznaní darilo kultivovať aj úctu a rešpekt k nemu," dodala.