Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala staronového rektora Paneurópskej vysokej školy

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Čaputová poukázala na to, že za necelé dve desaťročia pôsobenia školy sa v činnosti jej fakúlt objavilo viacero pozitívnych trendov

Bratislava 21. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu v Prezidentskom paláci v Bratislave staronového rektora Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Menovací dekrét si z jej rúk prevzal Juraj Stern. V jeho ďalšom vedení vysokej školy mu hlava štátu zaželala veľa úspechov, verí, že škola bude aj naďalej napredovať.

"Paneurópska vysoká škola má na Slovensku reputáciu ustanovizne, ktorá sa dynamicky rozvíja a napĺňa ambície, pre ktoré vznikla. Chce byť centrom moderného vysokoškolského vzdelávania a kvalitného vedeckého výskumu," skonštatovala Čaputová.

Poukázala na to, že za necelé dve desaťročia pôsobenia školy sa v činnosti jej fakúlt objavilo viacero pozitívnych trendov. Vyzdvihla, že venujú pozornosť ako odbornej, tak jazykovej stránke štúdia, ako aj to, že vysoká škola obstáva aj pri uplatnení svojich absolventov v praxi. Hlava štátu podotkla, že udržať takúto vysokoškolskú inštitúciu na ceste modernosti nie je ľahké, je však presvedčená, že staronový rektor bude svoju funkciu opätovne zastávať tak, aby Paneurópskej vysokej škole umožnil ďalší rozvoj a napredovanie.

Prezidentka zároveň pripomenula, že aj pred Paneurópskou vysokou školou, rovnako ako pred všetkými vysokými školami, stojí výzva dostať vysokoškolské vzdelávania na úroveň, ktorá umožní premenu Slovenska na vedomostnú a inovačnú spoločnosť. "Ak sa majú naše univerzity a vysoké školy stať kľúčovými centrami rozvoja, potrebujú nový silný impulz na kvalitatívnu zmenu," dodala Čaputová.

Juraj Stern je popri funkcii rektora aj predsedom správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a tiež bývalým rektorom Ekonomickej univerzity v Bratislave. Významne sa pričinil o rozvoj vzdelanosti a medzinárodnej spolupráce. Je nositeľom viacerých vysokých štátnych vyznamenaní. Vystúpil na viacerých zahraničných sympóziách. Je autorom niekoľkých ekonomických publikácií a desiatok učebných textov.