Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentka vymenovala štyroch rektorov vysokých škôl

Na snímke štyria rektori vysokých škôl zľava Jozef Nagy (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Peter Lošonczi (Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach), Peter Kónya (Prešovská univerzita v Prešove) a Ferdinand Daňo (Ekonomická univerzita v Bratislave) pózujú počas vymenovania v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 26. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čaputová podotkla, že traja z vymenovaných rektorov už majú skúsenosť s pôsobením vo vedení vysokej školy.

Bratislava 26. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vo štvrtok v priestoroch Prezidentského paláca štyroch rektorov vysokých škôl. Ferdinand Daňo bude naďalej rektorom Ekonomickej univerzity v Bratislave, Peter Kónya povedie Prešovskú univerzitu v Prešove, Jozef Nagy Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Rektorom Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach bude Peter Lošonczi.

Hlava štátu vo svojom príhovore novovymenovaným rektorom uviedla, že tento okamih pre nich predstavuje povzbudenie, motiváciu, ale je to aj moment zodpovednosti, ktorú im vložili svojou voľbou predstavitelia akademických senátov. Čaputová podotkla, že traja z vymenovaných rektorov už majú skúsenosť s pôsobením vo vedení vysokej školy. Ďalšie funkčné obdobie podľa nej pre novovymenovaných rektorov znamená príležitosť pokračovať v začatej práci a v naplnení ich zámerov.



"Vaše vymenovanie sa odohráva na prahu nového roka, s ktorým sa spájajú mnohé očakávania. Všetci si prajeme, aby tento rok priniesol viac nádeje a optimizmu v porovnaní s predošlými mesiacmi," povedala prezidentka. Zároveň si je podľa hlavy štátu potrebné uvedomiť, že nás čaká aj mnoho problémov a ťažkostí, s ktorými sa bude potrebné vyrovnať. "Musíme predovšetkým rátať s pokračujúcou ekonomickou záťažou, ktorá bude doliehať aj na vaše vysoké školy v podobe vyšších cien energií, ale aj celkového zdražovania tovarov a služieb. Očakávam však, že si s týmito, ako aj ďalšími výzvami poradíte," povedala Čaputová. Ako doplnila, už aj preto, že sa neustále potvrdzuje, aké dôležité je, aby problémom dnešného sveta čelila spoločnosť vzdelaná, rozhľadená, schopná kultivovane a kompetentne diskutovať a presadzovať kvalifikované riešenie, teda spoločnosť, ktorej členov pripravujú do života práve vysoké školy.