Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala troch nových generálov

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a zľava generálporučík Vladimír Šimko, brigádny generál Alexander Kollárik, brigádny generál Slavomír Verčimák a brigádny generál Ivan Bella počas ich povýšenia do generálskych hodností 19. októbra 2021 v Prezidenskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Od generálov prezidentka očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vymenovala plukovníkov Alexandra Kollárika a Slavomíra Verčimáka do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Generálmajora Vladimíra Šimka povýšila do hodnosti generálporučíka. Brigádnym generálom vo výslužbe sa stal doterajší plukovník vo výslužbe a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Vymenovanie a povýšenie má podľa hlavy štátu veľký spoločenský význam. Vníma to ako prejav toho, že sa kontinuálne zlepšuje pripravenosť ozbrojených síl na plnenie ich ústavnej a zákonnej misie.

Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl prezidentka poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby, ale aj za široký rozsah pomoci občanom a podporu iným rezortom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami. "Ozbrojené sily aj v tejto súvislosti neustále dokazujú, že sú pevným a spoľahlivým prvkom systému obrany štátu, že sú príkladom v obetavej práci pre vlasť," ocenila Čaputová.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a generálporučík Vladimír Šimko počas jeho povýšenia do generálskej hodnosti 19. októbra 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Od generálov prezidentka očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom. "Očakávam tiež, že budete podporovať zdravé civilno-vojenské vzťahy v našej demokratickej spoločnosti, šíriť dobré meno ozbrojených síl a formovať ich podľa potrieb obrany štátu a našich spojencov. Nie sú to malé očakávania, ale som presvedčená, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste oprávnené očakávania verejnosti naplnili," vyhlásila Čaputová.

Verčimák sa v mene vymenovaných a povýšených vojakov poďakoval prezidentke sa prejavenú dôveru. Deklaroval ich pripravenosť a odhodlanosť byť tam, kde ich bude republika potrebovať.