Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenuje D. Zmeka za náčelníka Generálneho štábu OS SR

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko počas tlačovej konferencie Ministerstva obrany SR na tému Bilancia ostatných dvoch rokov rezortu obrany 29. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návrh na opätovné vymenovanie Zmeka do funkcie zdôvodnil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) jeho vysokou odbornosťou a vynikajúcimi manažérskymi schopnosťami.

Bratislava 3. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (4. 5.) vymenuje Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Zmeko tak vstúpi do svojho druhého funkčného obdobia. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Návrh na opätovné vymenovanie Zmeka do funkcie zdôvodnil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) jeho vysokou odbornosťou a vynikajúcimi manažérskymi schopnosťami. Považuje ho za rešpektovanú autoritu doma i v zahraničí. Šéf rezortu ocenil tiež Zmekov "správne nastavený hodnotový, morálny kompas" a zapálenie pre Ozbrojené sily SR.

Náčelníka generálneho štábu vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády. Je podriadený ministrovi obrany, ktorému sa zodpovedá za výkon svojej funkcie. Vymenovanie je na štyri roky a je obmedzené najviac na dve funkčné obdobia nasledujúce za sebou.