Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Slovensko

Prezidentka si cení vyvodenie politickej zodpovednosti L. Kyselicu

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rozhodnutie o odchode z funkcie oznámil Kyselica premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (obaja OĽANO) ešte v pondelok (27. 7.).

Bratislava 28. júla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová si cení postoj Lukáša Kyselicu, ktorý sa rozhodol odísť z postu štátneho tajomníka ministerstva vnútra po zverejnení informácií o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve v čase kandidatúry do parlamentu za OĽANO. Hlava štátu to uviedla počas svojej návštevy Zvolena s tým, že z medializovaných informácií je zrejmé, že istý problém tam evidentne bol.

"Rešpektujem jeho rozhodnutie a som rada, že takýto príklad osobnej politickej zodpovednosti vyvodil," skonštatovala Čaputová. Byť politikom a zároveň pôsobiť vo Vojenskom spravodajstve je podľa prezidentky nezlučiteľná kombinácia. "Niekto, kto je členom či spolupracovníkom Vojenského spravodajstva, nemá byť politicky aktívny. V tomto prípade asi aj s tým súvisí reakcia a vyvodenie politickej zodpovednosti," podotkla hlava štátu.

Rozhodnutie o odchode z funkcie oznámil Kyselica premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (obaja OĽANO) ešte v pondelok (27. 7.). Predseda vlády o tom informoval v utorok na sociálnej sieti.

Kyselica, ktorý je bývalým šéfom tímu Gorila, podľa informácií Denníka N kandidoval do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva. Nemali o tom vedieť ani členovia hnutia OĽANO, za ktoré sa uchádzal o mandát. V tajnej službe ministerstva obrany mal pôsobiť od októbra 2019 do 19. marca 2020.