Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidentka Z. Čaputová doteraz udelila milosť v šiestich prípadoch

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezidentka tiež uviedla, že s nimi posudzuje všetky okolnosti jednotlivých prípadov, zdravotný stav a momentálnu životnú situáciu odsúdeného a jeho rodiny, žiada si posudky od úradov, samospráv.

Bratislava 2. júla (TASR) – Počas prvého roka v úrade prišlo prezidentke SR Zuzane Čaputovej 1543 žiadostí o milosť, z toho sa ju rozhodla udeliť v šiestich prípadoch. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Keď sa ma ľudia pýtajú, ktoré rozhodnutia vo funkcii patria medzi najťažšie, odpovedám, že určite jedno z nich je posudzovanie žiadostí o milosť. Vždy pri tom ide o mimoriadny akt, konkrétne osudy konkrétnych ľudí a takto mimoriadne aj k jednotlivým žiadostiam pristupujem," povedala Čaputová s tým, že vo štvrtok sa s kolegami zaoberala ďalšími žiadosťami.

Prezidentka tiež uviedla, že s nimi posudzuje všetky okolnosti jednotlivých prípadov, zdravotný stav a momentálnu životnú situáciu odsúdeného a jeho rodiny, žiada si posudky od úradov, samospráv, študuje zdôvodnenia rozhodnutí súdov, život páchateľa pred spáchaním trestného činu a jeho pohnútky a motív. "Posudzujeme, či výkon trestu pôsobí na páchateľa výchovne a posudzujeme tiež jeho schopnosť vrátiť sa do normálneho života a byť prínosom pre rodinu, deti aj pre celú spoločnosť," priblížila.

Dodala, že väčšina žiadostí cez prísne posudzovanie neprejde, no keď na udelenie milosti napokon existuje adekvátny dôvod, má radosť, že pre ďalšieho človeka a jeho rodinu sa skončí spravidla dlhoročná a bolestivá trauma a dostane možnosť na lepší život.