Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka Z. Čaputová: Martinská deklarácia bola kľúčovým krokom

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Deklarácia odmietla právo uhorskej vlády konať v mene slovenského národa. Jej obsah jasne vyjadroval aj myšlienku spoločného štátu Slovákov a Čechov.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Schválenie Martinskej deklarácie bolo kľúčovým krokom pri formovaní nášho národa ako moderného a štátotvorného národa. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že práve preto je 30. október 1918 významným míľnikom našej histórie.

"Slovenská národná rada vo vtedajšom Turčianskom Sv. Martine prijala Deklaráciu slovenského národa, ktorou sa jasne prihlásila k ideám prvej Československej republiky, a je v nej vyjadrená aj vôľa, aby snaživý a nadaný slovenský národ mohol konečne prispieť k všeobecnému pokroku ľudstva. Práve vďaka vzniku Československa a prijatiu Martinskej deklarácie je dnes Slovensko sebavedomou a medzinárodne rešpektovanou krajinou," uviedla na sociálnej sieti.

Od prijatia Deklarácie slovenského národa, známej aj ako Martinská deklarácia, uplynulo v nedeľu 104 rokov. V Turčianskom Sv. Martine sa 30. októbra 1918 stretli zástupcovia politického a spoločenského života na Slovensku. Prijali návrh deklarácie, ktorú vypracoval evanjelický kňaz, politik a náboženský spisovateľ Samuel Zoch. Na návrh Matúša Dulu dotvorili aj Slovenskú národnú radu. V jej mene napokon prijali aj Deklaráciu slovenského národa.

Deklarácia odmietla právo uhorskej vlády konať v mene slovenského národa. Jej obsah jasne vyjadroval aj myšlienku spoločného štátu Slovákov a Čechov. Stala sa tak jedným zo základných dokumentov zrodu česko-slovenského štátu a prispela k jeho konštituovaniu.