Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka Z. Čaputová prijala nových veľvyslancov Nórska a USA

Na snímke vľavo nový veľvyslanec USA Gautam A. Rana a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdania poverovacích listín prezidentke SR na nástupnej audiencii veľvyslanca 28. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

USA je podľa nej ako člen NATO hlavným garantom bezpečnosti Slovenska aj Európy.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová prevzala v stredu poverovacie listiny od nových veľvyslancov Nórska Alexa Vodicku Winthera a Spojených štátov amerických Gautama A. Ranu.

"Nórsko sa v kontexte energetickej krízy stáva naším významným partnerom, dodávky plynu z Nórska pokryjú až 30 percent našej spotreby," uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

USA je podľa nej ako člen NATO hlavným garantom bezpečnosti Slovenska aj Európy. Čaputová pripomenula, že v súvislosti s energetickou krízou v EÚ rastie úloha USA ako dodávateľa skvapalneného plynu do Európy.

S týmto podľa nej súvisia aj priority nového amerického veľvyslanca. Sú nimi podpora Slovenska v kontexte obrany Ukrajiny pred ruskou agresiou, posilňovanie obchodných vzťahov a investícií, najmä v energetickej oblasti a posilňovanie odolnosti Slovenska voči hybridným hrozbám.

"Spojené štáty a Slovensko spája pevné puto a mojím cieľom je ho naďalej posilňovať," povedal Rana. Po oficiálnom ceremoniáli položil veniec k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Veľvyslanectvo USA na Slovensku informovalo, že v nasledujúcich mesiacoch je prioritou Ranu aj posilňovanie medziľudských väzieb prostredníctvom spoločnej histórie a hodnôt, posilňovanie americko-slovenského partnerstva ako spojencov či posilnenie právneho štátu.