Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Čaputová zdôraznila potrebu ochrany demokracie

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poukázala pritom na nenávisť aj na sociálnych sieťach a jej dôsledky.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Demokraciu treba brániť proti extrému, nenávisť môže zabíjať. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdávania ocenení Biela vrana. Verejnosť vyzvala na súdržnosť a empatiu. Odovzdávanie cien označila za oslavu ľudskosti a výnimočnosti, zagratulovala laureátom. Každodenný život podľa nej prináša situácie, v ktorých sa mnohí dokážu zachovať výnimočne, urobiť viac než je povinnosť, vystúpiť z radu a prejaviť osobné hrdinstvo. Pripomenula aj odkazy Novembra '89 a vzdor proti neslobode.

"Spojovacím prvkom, ktorý nás povyšuje z jednotlivcov na členov spoločnosti, však musia byť naše hodnoty a tými sú aj rešpekt k slobode a právam iných," podotkla. Hrdinstvo podľa jej slov preukázal každý, kto v novembrových dňoch roku '89 verejne vyjadril svoj postoj. "Individuálne hrdinstvá splynuli do hrdinstva celej spoločnosti, ktorá porazila zdanlivo všemocný totalitný režim. Nenásilne, iba silou odhodlania a viery v lepšiu budúcnosť," skonštatovala.

Poukázala pritom na nenávisť aj na sociálnych sieťach a jej dôsledky. Apelovala na verejnosť, aby pri názorových sporoch mala na pamäti, že demokraciu treba brániť pred extrémizmom, fašizmom a populizmom, pretože útoky proti demokracii a sympatie k autoritárskym režimom môžu oslabiť piliere našej slobody. "Skúsme hľadať spojenia na základe citu, empatie, pochopenia a lásky k svojim blízkym. Skúsme byť tak trochu bielymi vranami a nájsť v sebe kúsok výnimočnosti v každodennom živote – napríklad tým, že sa nedáme ovládnuť toxickými emóciami a nepodľahneme predsudkom a skepse," zdôraznila.

"Našťastie sa pravidelne presviedčam o tom, že Slovensko má aj inú tvár. Lepšiu a prívetivejšiu ako tú, ktorú vidíme na tlačových konferenciách a v komentároch na sociálnych sieťach. Veď napokon prítomnosť ľudskosti, empatie a nadšenia v našej spoločnosti každoročne potvrdzujú aj ceny Biela vrana," skonštatovala a poukázala na súdržnosť spoločnosti a prejavy empatie v krízových situáciách a po vážnych udalostiach, ako boli vražda na Zámockej či vražda novinára a vojna na Ukrajine. "Akoby patrilo k dobrej slovenskej tradícii, že sa v kritickom okamihu dokážeme vzchopiť a urobiť vec, na ktorú s rešpektom hľadí aj okolitý svet," podčiarkla.