Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová: Ukrajina patrí do Európskej únie

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky počas stretnutia v Kyjeve v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Zdôraznila, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo.

Bratislava 31. mája (TASR) – Ukrajina patrí do Európskej únie. V utorok to pred poslancami ukrajinského parlamentu vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ. Okrem iného jej deklarovala pomoc s vývozom obilia a ďalších tovarov.

"Ukrajina patrí do Európskej únie a bude jej súčasťou. Slovensko a ja osobne urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo čo najskôr a budem o tom aj naďalej hovoriť s ďalšími lídrami," zdôraznila v príhovore, ktorý TASR poskytol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Ďalej uviedla, že Slovensko podporí všetky snahy o mierové urovnanie vojny, ktorú Rusko rozpútalo. "Ale iba za podmienok, ktoré určíte vy, napadnutý a hrdinsky sa brániaci ukrajinský národ," dodala s vierou, že Ukrajina vojnu vyhrá. Tí, ktorí dnes volajú po zastavení vojenskej pomoci, volajú podľa Čaputovej po kapitulácii Ukrajiny.

"Preto pomáhame a budeme naďalej pomáhať aj v tomto smere. Prednedávnom to bol obranný systém S-300 či odmínovacie zariadenia a munícia, onedlho to budú húfnice Zuzana," podotkla. Zároveň poukázala na to, že pred mesiacom začali ukrajinskej prokuratúre a znalcom pomáhať forenzní experti a policajní technici zo Slovenska.

"Viem, že zdokumentovanie zločinov, ktoré Rusko napáchalo na Ukrajine, vám vašich blízkych späť nevráti. Dá však možnosť celému svetu povedať, čo sa stalo. A žalovať tých, ktorí to všetko spôsobili," doplnila. Okrem toho poukázala na solidaritu Slovenska pri prijímaní ukrajinských utečencov.

Zdôraznila, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo. "Konflikt sa nezačal barbarským úderom rakiet v pochmúrne februárové ráno roku 2022. Začal sa dávno predtým, masívnou propagandou popierajúcou vašu štátnosť, vašu národnú či kultúrnu identitu, váš jazyk," povedala s tým, že Západ za osem rokov neurobil dosť na to, aby Moskvu zastavil. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi podľa jej slov nejde o kúsok Donbasu či Krym, ale "chce Ukrajinu zničiť".

Ukrajina vedie podľa prezidentky spravodlivú a obrannú vojnu. "V tejto vojne stojí na vašej strane celý demokratický svet. Nielen rétorikou, ktorú ste počúvali už pridlho. Teraz je čas činov," dodala s tým, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré podľa počtu obyvateľov pomáhajú najviac.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno pricestovala na návštevu Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Naplánované mala aj rokovanie s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhalom.