Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Čaputová: Odkaz Petőfiho, hodnoty demokracie, je potrebné kultivovať

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Martin Baumann

Za plnohodnotnú demokraciu museli podľa prezidentky Maďari a Slováci vo svojej stáročiami, susedstvom i kultúrou úzko spätej histórii viackrát bojovať.

Bratislava 15. marca (TASR) - Súčasnosť ukazuje, že odkaz uhorského revolučného básnika Sándora Petőfiho a jeho spolubojovníkov, teda hodnoty slobody a demokracie, je potrebné neustále kultivovať a chrániť pred prípadným ohrozením. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia revolúcie a boja za slobodu v rokoch 1848 až 1849, ktoré si na Slovensku pripomínajú maďarskí spoluobčania.

Za plnohodnotnú demokraciu museli podľa nej Maďari a Slováci vo svojej stáročiami, susedstvom i kultúrou úzko spätej histórii viackrát bojovať. "Maďarskí a slovenskí politickí predstavitelia vychádzali v tomto dôležitom období našich spoločných dejín z odlišných pozícií. Spájala ich však túžba po naplnení základných ľudských a občianskych práv - zákaz poddanstva, sloboda tlače či rovnosť pred zákonom," poznamenala Čaputová a maďarským spoluobčanom zaželala všetko dobré.

Poukázala, že verejnosť si tento rok pripomenie 200. výročie narodenia básnika Petőfiho, ktorý mal slovenské korene. "V jednej zo svojich najznámejších básní píše: 'Sloboda, láska! Mne tie dve sú potrebné.' Odkazuje nám tým ponad generácie symbolicky, že skutočne slobodní sa môžeme cítiť len v plnohodnotnej demokracii," dodala.