Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezidentke udelia Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) kráča k rečníckemu pultu, aby vystúpila so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022. Tlieskajú minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina, uprostred) a minister hospodárstva Karel Hirman (vľavo). Foto: TASR Jaroslav Novák

Cenu dostanú aj moldavská prezidentka Maia Sanduová a litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Prezidentke Zuzane Čaputovej udelia v utorok večer vo Washingtone Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej. Ocenenie získa za neúnavné úsilie o presadzovanie a ochranu demokracie. Udeľuje ho americký Národný demokratický inštitút. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Ocenenia udelia na výročnom galavečere v National Portrait Gallery vo Washingtone, ktorý sa začne o 19.00 miestneho času (o 1.00 SEČ). Prezidentka sa na podujatí nezúčastní osobne," priblížil hovorca.

Cenu dostanú aj moldavská prezidentka Maia Sanduová a litovská premiérka Ingrida Šimonyté. Ďalším tohtoročným laureátom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za odvahu ukrajinského ľudu, ktorý pod jeho vedením bráni demokraciu pred brutálnym útokom.

Cena za demokraciu nesie od tohto roka meno bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej. Ako vysvetlil Strižinec, cena tak pripomína jej silný odkaz a princípy, ktorým zasvätila svoj život.