Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Prezident odcestoval na prvú oficiálnu návštevu Francúzska

Na kombosnímke zľava: Francúzsky prezident Francois Hollande a prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/AP

Prezidenta A. Kisku prijme francúzsky prezident Francois Hollande, privíta ho i predseda Národného zhromaždenia Claude Bartolone.


Bratislava 21. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na dvojdňovú (21.- 22. 11.) oficiálnu návštevu Francúzskej republiky (FR). Historicky vôbec prvá takáto oficiálna cesta slovenskej hlavy štátu do Francúzska bude príležitosťou nielen na stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi FR, ale tiež na rozhovory s podnikateľskými kruhmi o rozvoji francúzsko-slovenskej hospodárskej spolupráce.

"Počas dnešného dňa prezident navštívi centrum na podporu začínajúcich inovatívnych podnikateľov NUMA a zúčastní sa tiež slávnostného koncertu pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ," informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

V utorok (22. 11.) prijme Kisku v Elyzejskom paláci francúzsky prezident Francois Hollande, prezidenta privíta i predseda Národného zhromaždenia Claude Bartolone. Kiska sa zúčastní stretnutia so zástupcami podnikateľského združenia Medef, navštívi i Centrum výskumu a vývoja automobilky PSA Peugeot Citroën.

"V rámci ďalšieho programu si prezident uctí v Meudone pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika a stretne sa aj krajanmi," priblížil Krpelan.

Hlavu štátu budú na ceste sprevádzať minister hospodárstva SR Peter Žiga, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek a delegácia slovenských podnikateľov.