Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

M. Kňažko: Smer sa snaží termínmi manipulovať prezidentskú kampaň

Milan Kňažko Foto: TASR/Martin Baumann

K termínu prezidentských volieb sa vyjadrili aj ďalší prezidentskí kandidáti.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Smer robí všetko pre to, aby termínmi svojím spôsobom manipuloval prezidentskú kampaň. V reakcii na dnes oznámený termín prezidentských volieb to pre TASR vyhlásil kandidát na prezidenta Milan Kňažko.

Súčasťou manipulácie je podľa jeho slov aj to, že nemajú rovnakú štartovaciu pozíciu. "Robert Fico tam ide z funkcie premiéra," dodal s tým, že považuje za nevkusné obťažovať ľudí teraz pred Vianocami politickými témami.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes oznámil, že prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nový nástupca.

Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer.

Ako reagovali prezidentskí kandidáti na termín volieb?

Gyula Bárdos: "Tým, že bol zvolený tento skorý termín, sa výrazne skráti čas na zbieranie podpisov. Berieme to však na vedomie a urobíme všetko pre to, aby sme podpisy stihli vyzbierať v zákonnej lehote".

Ján Čarnogurský: "Vyzerá to teda tak, že všetkým kandidátom, ktorí sa rozhodli uchádzať o post prezidenta, Smer cielene skrátil volebnú kampaň. Toto rozhodnutie znevýhodňuje prezidentských kandidátov, ktorí tak nebudú mať dostatok priestoru na získanie dostatočného počtu podpisov, či prezentovanie svojich cieľov občanom. Zvyšuje si týmto krokom Robert Fico šance, ako sa za každú cenu stať prezidentom SR? Potrebuje azda čím skôr udeľovať prezidentské amnestie sponzorom strany Smer?".

Peter Osuský: "Povedzme si otvorene, ten, ktorý tento termín určuje, nie je vo veľmi oponentskom postavení k premiérovi Ficovi. Takže nepochybne sa tak dialo so súhlasom jedného z prezidentských kandidátov. Ja si myslím, že globálne tá udalosť, ktorá sa viac-menej očakávala, by mala byť pre voličov pravice, respektíve voličov, ktorí nevolia Roberta Fica, dostatočne mobilizujúca".

Radoslav Procházka: "Bolo mi jasné, že to dajú na najskorší možný termín, pretože v zime vie robiť reálnu kampaň len premiér a za peniaze občanov Slovenska". Rozhodnutie však berie ako fakt a tvrdí, že ľudia si vyberú podľa svojho gusta bez ohľadu na termín.

P. Hrušovský: Vyhlásený termín volieb prezidenta Slovenskej republiky nie je pre prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského (nominant KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS) prekvapením. Pre TASR uviedol, že marcový termín očakával. "Rozhodnutie predsedu parlamentu Pavla Pašku rešpektujem a budem robiť všetko preto, aby som získal dôveru voličov".