Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentskému páru dnes zavinšovali koledníci Dobrej noviny

Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou prijal koledníkov Dobrej noviny Foto: TASR/Michal Svítok

V súčasnom 18. ročníku sa Dobrá novina zamerala na ľudí s postihnutím.

Bratislava 3. januára (TASR) – Do Prezidentského paláca zavítali dnes koledníci Dobrej noviny z Hnutia kresťanských spoločenstiev detí(eRko). Po roku prišli opäť zaspievať a zavinšovať prezidentskému páru Silvii a Ivanovi Gašparovičovcom.

Spolu 26 chlapcov a dievčat z Banského, Borského Mikuláša, Čadce-Kýčerky, Turia a Višňového zastupovalo viac ako 26.000 koledníkov Dobrej noviny, ktorí od 24. decembra do 6. januára navštevujú domovy vo svojich farnostiach, ohlasujú ľuďom dobrú novinu o narodení Pána Ježiša a zbierajú peniaze na pomoc ľuďom v Afrike. Vlani takto koledníci zavítali do približne 80.000 rodín v 1286 mestách a obciach a vyzbierali spolu s individuálnymi darmi viac ako 910.000 eur.

"Vďaka štedrosti slovenských rodín sme mohli podporiť 28 rozvojových projektov v Keni, Južnom Sudáne, Ugande, Etiópii a Rwande," priblížil riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík s tým, že peniaze pomohli deťom ulice, sirotám a ženám v núdzi, použili sa na zabezpečenie zdravotníckej starostlivosti či vzdelávanie pre deti aj dospelých. V minulom roku Dobrá novina podporila aj výstavbu nového detského oddelenia v Nemocnici sv. Františka z Assisi v Marial Lou v juhosudánskom štáte Warrap.

Foto: TASR/Michal Svítok
V súčasnom 18. ročníku sa Dobrá novina zamerala na ľudí s postihnutím. "Deti sa tak dozvedeli, že vysoký výskyt rôznych druhov postihnutí v rozvojových krajinách súvisí s chudobou a že bez zvýšenej rozvojovej pomoci tejto skupine ľudí sa nám v boji s chudobou dariť nebude," podotkol Čaučík. Z tohtoročného plagátu Dobrej noviny sa preto tiež usmieva sedemročné dievčatko Selina z regiónu Turkana na severe Kene, ktoré ako dvojročné začalo mať problémy s chôdzou. Jeho život sa zmenil aj vďaka slovenským koledníkom. Dnes sa venuje rehabilitačným cvičeniam a učí sa, že aj s postihnutím môže žiť plnohodnotne.

Prezident koledníkom poďakoval za piesne a vinše a ocenil, že každý rok prinášajú radosť nielen do Prezidentského paláca, ale aj do domov po celom Slovensku. "Dobrá novina je pre mňa v tom, že si nájdete čas vtedy, keď sa iné deti hrajú a hľadáte cestu k tým, ktorí sú cez vianočné sviatky možno sami," povedal deťom. Aj on im prispel do pokladničky a zavinšoval, aby sa vždy vedeli potešiť z malých darčekov a aby ich darčeky boli potešením pre tých, pre ktorých ich zbierajú.

Koledníci podarovali prezidentskému páru aj materiály Dobrej noviny, tričko a šnúrku do topánok s odkazom "Nezabúdajme na ľudí s postihnutím", obrázkový príbeh dievčatka Selina, šálku s erbom Banského, perníkové srdce z Borského Mikuláša, obraz Svätej rodiny, medovníky a lampáše.