Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentský palác privíta v júni darcov krvi

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR- František Iván

Záujemcovia o darovanie krvi sa musia vopred registrovať.

Bratislava 28. mája (TASR) – Kancelária prezidenta SR v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR organizuje tento rok Prezidentskú kvapku krvi. Darovať najvzácnejšiu tekutinu bude možné 11. júna priamo v Prezidentskom paláci, a to v čase od 8:00 do 13:00. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"V súvislosti s pandémiou v uplynulom období výrazne klesol počet darcov krvi. Aj keď sa situácia postupne stabilizovala, darcov krvi nie je nikdy dosť, pretože v nemocničných zariadeniach sú stále pacienti, ktorí krv akútne potrebujú," poznamenáva Laczko.

Záujemcovia o darovanie krvi sa musia vopred registrovať. Registráciu zabezpečuje NTS SR - pracovisko Ružinov, upozorňuje však, že v súvislosti s aktuálnou situáciou spojenou s pandémiou nového koronavírusu môže prísť darovať krv maximálne 60 darcov. Bližšie informácie a usmernenia sú zverejnené na webovej stránke www.ntssr.sk.

Prezidentská kvapka krvi sa uskutoční pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi. Ten sa od roku 2005 oslavuje každoročne 14. júna. Tento rok nesie kampaň heslo - Daruj krv a urob svet zdravším miestom. Jej cieľom je vyzvať čo najviac ľudí po celom svete, aby sa stali pravidelnými darcami krvi.