Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentský palác sa otvoril pre darcov krvi

Kancelária prezidenta SR v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR zorganizovala tento rok Prezidentskú kvapku krvi. Na snímke darcovia počas odberu krvi v Prezidentskom paláci 11. júna 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Keď budeme k sebe solidárni aj v tejto oblasti a ľudia, ktorí môžu darovať krv, podporia ľudí, ktorí ju potrebujú, znamená to veľmi veľa, myslí si Čaputová.

Bratislava 11. júna (TASR) – Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý sa oslavuje v nedeľu 14. júna, mohli dobrovoľní darcovia vo štvrtok prísť darovať krv priamo do Prezidentského paláca.

Pri tejto príležitosti sa palác verejnosti otvoril po prvý raz. „Prezidentská kvapka krvi je nová iniciatíva, verím, že táto aktivita sa stane tradíciou a stretneme sa tu najneskôr o rok,“ povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Aj krásnym prostredím paláca chceme prilákať najmä prvodarcov, ale, samozrejme, aj ľudí, ktorí už v minulosti zvykli darovať krv,“ priblížila prezidentka. Vo februári sa v Prezidentskom paláci konala aj Valentínska kvapka krvi. „Tento rok už darovalo krv aj 103 príslušníkov čestnej stráže,“ doplnila a poďakovala všetkým dobrovoľníkom. „Keď budeme k sebe solidárni aj v tejto oblasti a ľudia, ktorí môžu darovať krv, podporia ľudí, ktorí ju potrebujú, znamená to veľmi veľa,“ myslí si Čaputová.



Podujatie zorganizovala Kancelária prezidenta SR v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR. „V súvislosti s pandémiou v uplynulom období klesol počet darcov krvi až o 74 percent,“ povedala projektová manažérka NTS SR Martina Frigová. „Štandardne chodí na naše pracoviská okolo 3400 darcov za týždeň a v čase vypuknutia pandémie to bolo len 880 darcov týždenne. No možno aj v súvislosti so zavedenými bezpečnostnými opatreniami sa situácia sa už stabilizovala a ľudia sa prestali báť,“ tvrdí.



V rámci opatrení musí každý, kto vstúpi na pracovisko NTS, mať pokrývku tváre, prejsť dezinfekciou rúk a meraním teploty a vypísať dotazník, v ktorom NTS SR zisťuje jeho cestovateľskú a zdravotnú anamnézu. Stále platí, že niekto, kto bol pred 14 a menej dňami v zahraničí, krv darovať nemôže.

Proces darovania krvi pozostáva z evidencie, predodberového vyšetrenia u lekára a samotného darovania. V stredoeurópskom regióne má podľa Frigovej najviac - asi 42 percent - ľudí krvnú skupinu A. Vzácna je krvná skupina AB, ktorú má sedem percent ľudí. Univerzálnymi darcami sú tí s krvnou skupinou 0. „Krvi však nie je nikdy dosť a vítame každého darcu s akoukoľvek krvnou skupinou,“ hovorí Frigová.

Tento rok má kampaň pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi heslo - Daruj krv a urob svet zdravším miestom. Jej cieľom je vyzvať čo najviac ľudí po celom svete, aby sa stali pravidelnými darcami krvi.