Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezídium SRK: VŠ by mali prijať kroky na pomoc akademikom v ohrození

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Prezídium SRK sa pripája k mierovej výzve a odmieta násilie a hrubú silu ako prostriedky riešenia konfliktov.

Bratislava 24. februára (TASR) – Prezídium Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) vyzýva vedenia vysokých škôl (VŠ), aby prijali konkrétne kroky na pomoc akademikom v ohrození a ktoré by im umožnili pokračovať v štúdiu a práci. Žiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby bolo ústretové ku konkrétnym návrhom pomoci, ktoré mu predložia vysoké školy, a podporilo ich. Uvádza to SRK na sociálnej sieti.

Zároveň odmieta vojenský útok na Ukrajinu a pripája sa spolu so slovenskými univerzitami k vyjadreniu podpory nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a solidarity s jej obyvateľmi. Prezident SRK Rudolf Kropil vo štvrtok ráno hovoril s ministrom školstva a s rektormi univerzít z východného Slovenska, na ktorých študuje niekoľko tisíc zahraničných študentov, o konkrétnych krokoch podpory a pomoci ukrajinským študentom a akademikom, ako aj ďalším študentom a akademikom v ohrození.

Prezídium SRK sa pripája k mierovej výzve a odmieta násilie a hrubú silu ako prostriedky riešenia konfliktov. Zároveň akcentuje potrebu podpory kritického myslenia v slovenskej spoločnosti a úlohy vysokých škôl, ich zamestnancov a študentov, aby sa postavili proti šíreniu politickej propagandy, dezinformácií a alternatívnych faktov, ale aj extrémizmu.