Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

TRAGICKÁ NEHODA: Pri čelnej zrážke áut zahynuli 4 deti a jeden dospelý

Pri čelnej zrážke dvoch osobných áut na ceste II/584 v katastri Liptovského Trnovca v okrese Liptovský Mikuláš zahynuli v stredu 19. augusta 2020 štyri deti a jedna dospelá osoba. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri nehode hasiči z Liptovského Mikuláša. Foto: Facebook Prezídia Hasičské a záchranného zboru

Na mieste zasahovalo viacero sanitiek ZZS a záchranársky vrtuľník bol zo záchrannej akcie odvolaný.

Liptovský Trnovec 19. augusta (TASR) – Pri zrážke dvoch dodávok Volkswagen (VW) Transporter na ceste II/584 v katastri Liptovského Trnovca v okrese Liptovský Mikuláš zahynuli v stredu štyri deti a jedna dospelá osoba. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Doplnila, že v dodávke VW Transporter so slovenským evidenčným číslom sa viezlo deväť osôb, z toho päť detí a v dodávke VW Transporter s nemeckým evidenčným číslom sa viezli tri osoby. "Pri zrážke odhodilo slovenskú dodávku mimo vozovku. Pri nehode utrpeli štyri deti vo veku od šesť do 11 rokov a jedna dospelá osoba vo veku 43 rokov zranenia, ktorým na mieste nehody podľahli. Cestujúci v nemeckej dodávke vyviazli predbežne s ľahkými zraneniami," uviedla krajská policajná hovorkyňa.

"Ďalších štyroch účastníkov kolízie previezli do nemocníc v Ružomberku a v Liptovskom Mikuláši. Počas transportu boli pri vedomí, utrpeli najmä stredne ťažké a ľahšie poranenia," doplnila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Biela dodávka z východného Slovenska: 9 osôb - 5 detí (4 zahynuli vo veku okolo 11 rokov) a 4 dospelí (1 zahynul, 2 ťažko zranení, vodič takmer bez zranení)

Tmavá dodávka (nemecké EČV): 3 osoby - 1 dieťa a 2 dospelí (všetci s ľahkými zraneniami)


Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri nehode hasiči z Liptovského Mikuláša. "Na mieste zasahuje viacero sanitiek ZZS a záchranársky vrtuľník. Cesta je momentálne uzavretá v oboch smeroch. Hasiči asistujú pri poskytovaní prvej pomoci a vykonávajú na havarovaných vozidlách protipožiarne opatrenia," uviedla Farkasová.

Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva (OR) PZ v Liptovskom Mikuláši Jaroslava Haranta sú príčiny dopravnej nehody v štádiu vyšetrovania a znaleckého skúmania. "Chcel by som apelovať na vodičov, aby jazdu prispôsobili vlastnostiam vozovky, ale aj počasiu, ktoré je v súčasnosti nevyspytateľné," zdôraznil Harant.

Riaditeľka OR Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová doplnila, že hasiči po príchode na miesto udalosti vykonali protipožiarne opatrenia na havarovaných vozidlách. "Zároveň sme okamžite začali s prehliadkou zranených a poskytovaním predlekárskej pomoci. HaZZ zavolal aj psychológov na poskytovanie posttraumatickej pomoci pre pozostalých a aj príslušníkov HaZZ. Bol to veľmi ťažký zásah, vzhľadom na to, že išlo o úmrtie detí. Mnohí z našich príslušníkov ešte takúto udalosť nezažili a znášajú to veľmi ťažko. Aj keď sú to tvrdí chlapi," dodala Krajčiová.


"Ďalších štyroch účastníkov kolízie v týchto chvíľach prevážajú do nemocníc v Ružomberku a v Liptovskom Mikuláši. Sú pri vedomí, utrpeli najmä stredne ťažké a ľahšie poranenia. Ide zatiaľ o prvotné informácie, ktoré sa ešte môžu meniť," doplnila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

B. Kollár vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody v L. Trnovci


Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým rodinám obetí stredajšej tragickej dopravnej nehody v Liptovskom Trnovci, pri ktorej zahynulo päť ľudí. Uviedol to počas svojho pracovného výjazdu na Orave v Sihelnom.

"Stala sa obrovská tragédia. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, rodinám, ale aj celému Slovensku, lebo sme prišli o štyri deti. Je to veľmi smutná správa a je mi to veľmi ľúto," povedal Kollár.



Tragické dopravné nehody na Slovensku od roku 2005


21. februára 2005 - Dopravná nehoda pri Spišskom Podhradí si vyžiadala štyri ľudské životy. Pri zrážke dvoch vozidiel Škoda Octavia podľahli na mieste zraneniam tri ženy a jeden muž.

7. novembra 2005 - Počas tragickej dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia. Zranených bolo ďalších 11 osôb.

9. mája 2008 - Pri tragickej nehode neďaleko obce Čečehov v okrese Michalovce prišlo o život päť ľudí. Tridsaťdvaročný vodič pri prejazde zákrutou nezvládol riadenie vozidla, vyšiel mimo cesty a narazil do železného potrubia premostenia poľnej cesty. V aute sa v čase nehody viezlo sedem ľudí. Medzi mŕtvymi bol aj 11-mesačný chlapček.

6. júna 2009 - Pri zrážke troch osobných áut na štátnej ceste pri Muránskej Dlhej Lúke v okrese Prievidza zahynulo šesť ľudí.

7. januára 2010 – Pri čelnej zrážke dvoch áut zomrel na mieste nehody 13-ročný chlapec. V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana zomrel neskôr aj osemročný chlapec.

29. júna 2010 - Dopravná nehoda pri Šútove si vyžiadala dva ľudské životy. V osobnom aute, do ktorého zozadu narazil kamión, zahynuli matka a syn.

28. novembra 2010 – Dopravná nehoda pri Šuranoch v okrese Nové Zámky si vyžiadala štyri ľudské životy. Pri nehode zahynuli dve dievčatá a dvaja chlapci vo veku od 19 do 23 rokov. Mladí ľudia sa skoro ráno vracali z diskotéky domov.

24. októbra 2011 - Mladé ženy vo veku 31 a 32 rokov a trojročný chlapček z Krupiny prišli o život pri dopravnej nehode v katastri obce Podzámčok v okrese Zvolen. Príčinou nehody bola čelná zrážka osobného auta s kamiónom.

23. mája 2012 - Dopravná nehoda na ceste medzi Hlohovcom a Dolným Trhovišťom si vyžiadala štyri životy. Osobné vozidlo so šiestimi pasažiermi narazilo do protiidúceho domiešavača. Následkom kolízie na mieste zomrel vodič osobného auta, jeho spolujazdkyňa z Trnavy a ďalší muž. Napriek oživovaniu sa záchranárom nepodarilo zachrániť 12-ročné dieťa.

6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá. Všetky chodili do jednej triedy športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

14. októbra 2017 - Čelná zrážka kamióna s mikrobusom si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka.

23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Diaľkový autobus narazil do zadnej časti návesu poľského kamióna. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.

13. novembra 2019 - Dvanásť obetí, z toho štyri maloleté deti, si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sa stala na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. V súvislosti s mimoriadne tragickou nehodou bol na 15. novembra vyhlásený štátny smútok.

10. marca 2020 - Dvoch mŕtvych, jednu ťažko zranenú osobu, 14 stredne ťažko a 16 ľahko zranených ľudí si vyžiadala zrážka dodávky a autobusu, ktorá sa stala na ceste I/18 v Ružomberku - Černovej.

27. apríla 2020 - Na rýchlostnej ceste R1 v katastrálnom území obce Hosťová došlo k tragickej hromadnej nehode piatich áut, ktorá si vyžiadala dva ľudské životy.