Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pri cestovaní si treba preveriť aj situáciu na hraniciach iných krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Stále platí zásada, že štátnu hranicu je možné prekročiť len cez otvorený hraničný priechod.

Bratislava 21. mája (TASR) – Prezídium Policajného zboru (PPZ) pripomína v súvislosti s uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa 24-hodinového pobytu v zahraničí slovenským občanom dôležitosť preverenia situácie na hraniciach iných krajín. TASR o tom informovala hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová.

"Upozorňujeme občanov SR, ktorí plánujú od 21. mája ísť do zahraničia a vrátiť sa do 24 hodín v rámci novej všeobecnej výnimky, aby si preverili aktuálnu informáciu danej krajiny, či budú na jej územie zo strany ich hraničnej kontroly vpustení," spresnila Bárdyová. Výnimka udelená zo slovenskej strany sa vzťahuje na Maďarsko, Poľsko, Česko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Švajčiarsko a Nemecko.

Bárdyová tiež informovala, že kontrola je zabezpečovaná prostredníctvom formulára, v ktorom policajti pri prechode hraníc zaznačia čas odchodu mimo SR a skontrolujú čas príchodu na Slovensko. "Je dôležité prísť na hraničný priechod už s vytlačeným a vyplneným formulárom, aby sa predišlo zvýšeným čakacím dobám na hraniciach," upozornila hovorkyňa PPZ.

Spomínaný formulár si občania môžu stiahnuť na sociálnej sieti Polície SR, stránke Ministerstva vnútra SR a aj stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Stále platí zásada, že štátnu hranicu je možné prekročiť len cez otvorený hraničný priechod. Zoznam je k dispozícii na stránkach polície a ministerstva vnútra.