Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pri donáške jedál sú nutné zvýšená hygiena, čistota a dezinfekcia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Musí sa udržiavať dôkladná čistota pracovného prostredia, plôch a pomôcok. Odstránenie obalov z pokrmov si nevyžaduje špeciálny postup.

Banská Bystrica 23. marca (TASR) – Ako dlho sa drží nový koronavírus na papierových alebo plastových povrchoch, dá sa preniesť na škatuliach, môže byť jedlo kontaminované – aj s týmito otázkami oslovujú odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ľudia, ktorí sa v týchto dňoch rozhodnú pre donášku jedla.

Podľa vedúcej oddelenia hygieny výživy banskobystrického RÚVZ Ivany Sedliačikovej vzhľadom na pomerne krátku dobu výskytu koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúceho ochorenie COVID-19, nie sú k dispozícii dostatočné, vedecky podložené štúdie o jeho správaní sa a o tom, ako dlho a na akých povrchoch je schopný prežiť.

"Tento vírus sa prenáša predovšetkým vzduchom pri úzkom kontakte ľudí ako kvapôčková infekcia pri kýchaní, kašľaní a podobne. Pracovníci pri príprave a porciovaní musia používať vhodné ochranné pomôcky - čistý pracovný odev, jednorazové rukavice, pokrývku hlavy, rúška na zakrytie úst a nosa. Musí byť vylúčený priamy kontakt nebalených potravín a pokrmov s nechránenými rukami. Personál si musí sledovať zdravotný stav a ak vykazuje príznaky respiračného ochorenia (kýchanie, kašeľ, zvýšená teplota), také osoby nesmú manipulovať s potravinami alebo pokrmami, nesmú vstupovať do priestorov, kde sa pripravujú," vysvetlila Sedliačiková.

Odborníčka zdôraznila, že pri donáške jedál je nutná zvýšená hygiena, čistota a častá dezinfekcia. Musí sa udržiavať dôkladná čistota pracovného prostredia, plôch a pomôcok. Odstránenie obalov z pokrmov si nevyžaduje špeciálny postup.

"Je na zodpovednosti každého pracovníka, potravinára, aby svojím správaním zabezpečil elimináciu rizík spojených s možným šírením nového koronavírusu," apeluje Sedliačiková.