Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pri dopravnej nehode zahynul štátny tajomník MK SR Vladimír Dolinay

Pri tragickej dopravnej nehode zahynul štátny tajomník rezortu kultúry Vladimír Dolinay. Foto: MK SR

Štátny tajomník bol známy z pôsobenia v komunálnej politike, bol poslancom mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Bratislava 25. júla (TASR) - Pri tragickej dopravnej nehode zahynul v sobotu popoludní štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Vladimír Dolinay. Na sociálnej sieti o tom informuje rezort kultúry.

"Ministerstvo kultúry SR dnes zasiahla mimoriadne smutná správa. Pri tragickej dopravnej nehode v poobedňajších hodinách zahynul štátny tajomník rezortu kultúry Vladimír Dolinay," uvádza ministerstvo, ktoré rodine a pozostalým vyjadruje úprimnú sústrasť.

Dopravná nehoda je momentálne v štádiu vyšetrovania. "Okolnosti sú v štádiu vyšetrovania. Vyšetrovateľ Policajného zboru začal trestné stíhanie za trestné činy usmrtenia a ublíženia na zdraví," uviedla pre TASR krajská policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková.

Dolinaya vymenovala vláda do funkcie 1. júla. Štátny tajomník bol známy z pôsobenia v komunálnej politike, bol poslancom mestskej časti Bratislava-Petržalka, hlavného mesta SR Bratislavy i Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Vladimír Dolinay sa narodil 1. septembra 1981 v Žiline. Študoval slovenský jazyk a katolícke náboženstvo na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, štúdium ukončil v roku 2005. V roku 2004 až 2013 vykonával pedagogickú činnosť, bol učiteľom slovenského jazyka a náboženskej výchovy.

V rokoch 2014 až 2015 zastával post asistenta poslankyne Európskeho parlamentu Jany Žitňanskej.

Venoval sa aktívne komunálnej politike. V rokoch 2014 až 2018 bol poslancom miestneho zastupiteľstva v bratislavskej mestskej časti Petržalka.

Opätovne ho zvolili aj v roku 2018, keď kandidoval za koalíciu Sloboda a Solidarita, Nova, Kresťanskodemokratické hnutie, Občianska konzervatívna strana, Sme rodina – Boris Kollár. Rovnako ho voliči v komunálnych voľbách 2018 zvolili za poslanca Mestského zastupiteľstva v Bratislave.

Zároveň bol Dolinay od volieb do VÚC v roku 2017 krajským poslancom Bratislavského samosprávneho kraja.

Bol tiež poradcom starostky mestskej časti Staré Mesto Zuzany Aufrichtovej pre oblasť školstva. Stal sa členom Správnej rady Nadácie mesta Bratislava. Hlavné mesto zastupoval aj ako člen Dozornej rady Dopravného podniku Bratislava.

V parlamentných voľbách 2020, ktoré sa konali 29. februára 2020, sa uchádzal o hlasy voličov na kandidátke strany Za ľudí na 24. mieste. Za poslanca NR SR nebol zvolený, 1. júla 2020 ho vymenovali za štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR na návrh ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO).

Ako komunálny politik aj ako bloger sa Vladimír Dolinay zaoberal otázkami transparentnosti, korupcie, životného prostredia a aktivitami developerov, vystupoval tiež proti extrémizmu.




SZSZ vyjadruje úprimnú sústrasť, V. Dolinay bol priateľom zahraničných Slovákov


Bratislava 26. júla (TASR) – Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyjadruje úprimnú sústrasť blízkym štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR Vladimíra Dolinaya, ktorý zahynul v sobotu popoludní pri dopravnej nehode. Združenie ho označilo za veľkého priateľa zahraničných Slovákov. TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

"Je to neskutočne smutná správa o veľmi dobrom a milom človeku. Pôsobil aj ako vyslaný učiteľ medzi Slovákmi v Rumunsku, neskôr založil krajanskú kaviareň Kalab. Vďaka Vladkovi to bolo neuveriteľne prívetivé, pozitívne miesto," zaspomínal si Skalský, ktorý pôsobí zároveň ako riaditeľ Slovenského domu v Prahe či člen Výboru Rady vlády SR pre kultúru.

Dolinaya vymenovala vláda do funkcie 1. júla. Štátny tajomník bol známy z pôsobenia v komunálnej politike, bol poslancom mestskej časti Bratislava-Petržalka, hlavného mesta SR Bratislavy i Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania, vyšetrovateľ Policajného zboru začal trestné stíhanie za trestné činy usmrtenia a ublíženia na zdraví.


Ľútosť nad stratou V. Dolinaya vyjadrili aj zástupcovia mesta i Bratislavský kraj



Bratislava 26. júla (TASR) – Ľútosť nad stratou Vladimíra Dolinaya, ktorý zahynul v sobotu (25. 7.) pri dopravnej nehode, vyjadrili aj zástupcovia hlavného mesta či Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Okrem funkcie štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR pôsobil Dolinay dlhé roky v komunálnej politike a v tomto volebnom období zastával post miestneho poslanca v Petržalke, bratislavského mestského aj krajského poslanca.

Predseda BSK Juraj Droba ho označil za jedného z najslušnejších ľudí, akých poznal. "Najviac si ho budem pamätať pre jeho veľké zanietenie pri ochrane kultúrneho dedičstva Slovákov žijúcich v Srbsku v Starej Pazove, Kovačici a Báčskom Petrovci a pre úprimný záujem vytiahnuť slovenské školstvo z marazmu, v ktorom sa nachádza," napísal na sociálnej sieti.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo skonštatoval, že Dolinay bol nielen mestským poslancom a kolegom, ale aj priateľom, rovným a vzácnym človekom. "Nemôžem uveriť, že už medzi nami nie je. Česť jeho pamiatke a silu jeho rodine," uviedol. Ľútosť vyjadril aj starosta Petržalky a zároveň mestský poslanec Ján Hrčka. "Pred približne mesiacom sme mali dlhšie stretnutie, na ktorom sme sa rozprávali o budúcnosti. Je to hrozná škoda," skonštatoval Hrčka.

Poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO), Dolinayov poslanecký kolega v miestnom zastupiteľstve v Petržalke, si ho bude podľa vlastných slov pamätať ako človeka, ktorý mal úprimný vzťah k rodine, práci, ktorú robil, k rodnému mestu, osobitne k Petržalke, ale aj k Slovákom v zahraničí. Podľa starostu Ružinova Martina Chrena, ktorý s Dolinayom sedel v mestskom a krajskom parlamente, vyhasol život slušného a mladého človeka, "ktorý ešte mohol dokázať veľa dobrého pre našu krajinu".

Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadrili aj Bratislavský kraj, hlavné mesto, mestská časť Petržalka i Staré Mesto vrátane starostky, keďže Dolinay pôsobil aj ako poradca starostky Zuzany Aufrichtovej pre oblasť školstva a vzdelávania. Samosprávy poznamenávajú, že bol nositeľom pozitívnych zmien a čistých úmyslov, k práci pristupoval zodpovedne a svojím nasadením bol inšpiráciou. Na Dolinaya ako na slušného a férového človeka spomína aj Dopravný podnik Bratislava, kde bol podpredsedom dozornej rady.