Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pri kašľaní či kýchaní sa treba odvrátiť od ľudí a použiť vreckovku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade kašľa alebo častejšieho kýchania je vhodné izolovať sa od ostatných ľudí.

Bratislava 3. marca (TASR) - Pri kašľaní či kýchaní sa treba odvrátiť preč od iných ľudí a prekryť si ústa a nos jednorazovou vreckovkou. Použitá vreckovka patrí do uzatvárateľnej nádoby na odpadky. V miestnosti treba nárazovo vyvetrať a nepodávať si ruky. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomenul na sociálnej sieti.

"Riadnym prekrytím úst a nosa obmedzíte množstvo infekčných kvapôčok, ktoré uniknú z vášho tela do okolitého vzduchu. Použitím vreckovky zároveň znížite riziko, že kontaminovanými rukami následne prenesiete patogény aj na okolité predmety a povrchy," vysvetlili hygienici.

Po zahodení vreckovky odborníci radia umyť si ruky vodou a mydlom alebo použiť dezinfekciu s obsahom aspoň 60 percent alkoholu. Doplnili, že umývanie rúk či rozotieranie dezinfekcie by malo trvať minimálne 20 sekúnd.

"V prípade, že narýchlo nemáte poruke vreckovku, môžete si kýchnuť či zakašľať do lakťového ohybu. Vždy, keď je to možné, však uprednostňujte vreckovky," dodal ÚVZ SR. V prípade kašľa alebo častejšieho kýchania je vhodné izolovať sa od ostatných ľudí.

Správna respiračná etiketa, upravujúca správanie pri kašli a kýchaní, je podľa ÚVZ SR dôležitou súčasťou opatrení, ktoré bránia prenosu nákazlivých respiračných ochorení, ako sú napríklad chrípka, respiračný syncyciálny vírus (pôvodca bronchiolitídy) či ochorenie COVID-19.