Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pri návšteve jaskýň či zámkov platia rovnaké pravidlá ako pri múzeách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Hygienici pripomínajú, že sa tiež musia dodržiavať všeobecné pravidlá platné pre prevádzky, ako je napríklad obmedzenie kapacity návštevníkov na jednu osobu na 15 štvorcových metrov.

Bratislava 30. mája (TASR) - Na návštevu jaskýň, hradov a zámkov sa vzťahujú rovnaké pravidlá ako na múzeá a galérie. Dodržiavať treba minimálne dvojmetrový odstup v radoch od cudzích ľudí. Pre vstup platí taktiež podmienka prekrytia horných dýchacích ciest. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Hygienici pripomínajú, že sa tiež musia dodržiavať všeobecné pravidlá platné pre prevádzky, ako je napríklad obmedzenie kapacity návštevníkov na jednu osobu na 15 štvorcových metrov. Do tohto počtu sa však nerátajú deti do desať rokov v sprievode dospelej osoby.

Dbať treba aj na dodržiavanie kapacitných obmedzení pre organizované prehliadky, ktoré sú rôzne pre každú farbu okresu. Pre druhý a tretí stupeň varovania (červená a bordová) platí, že sú povolené len individuálne, nie organizované prehliadky v skupine.

Pre prvý stupeň varovania (ružová) platí pravidlo najviac desať osôb na skupinu. Pre druhý stupeň ostražitosti (oranžová) platí pravidlo najviac 15 osôb v skupine. Pre prvý stupeň ostražitosti (žltá) platí pravidlo najviac 30 osôb v skupine. Stupeň monitoring (zelená) je bez kapacitného obmedzenia.

Exteriérové turistické atrakcie musia dodržiavať všeobecne platné podmienky pre prevádzky. Podľa ÚVZ sa dodržiava to, čo je pre povahu takýchto atrakcií aplikovateľné. Napríklad treba zabezpečiť dvojmetrový odstup v radoch od cudzích ľudí, dodržiavať maximálny počet návštevníkov, teda jedna osoba na 15 štvorcových metrov, či povoliť vstup len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami a tiež dezinfekciu rúk pri vstupe.