Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pri nemocniciach a zoo by mohol byť zákaz delobuchov a rakiet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Slovenská asociácia pyrotechnických firiem tiež navrhla, aby boli ľudia po použití pyrotechniky povinní po sebe upratať.

Bratislava 13. mája (TASR) - V blízkosti útulkov, zoo, nemocníc, domovov dôchodcov, fariem či psychiatrií by mohol byť zákaz používania pyrotechniky kategórie F2 a F3. Ide o napríklad o petardy, delobuchy či rímske sviece. Dohodla sa na tom pracovná skupina pre oblasť veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat. Aktuálne pracuje na návrhu zákona, ktorý by chcela predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu. Pre TASR to uviedla spoluzakladateľka a hovorkyňa pracovnej skupiny Lenka Kmeťová.

Predaj zábavnej pyrotechniky, okrem kategórie F1, by sa mal zakázať v obchodných prevádzkach. Išlo by o predajne, v ktorých je východ možný len cez jednosmerné výstupné pokladne a ich celková predajná plocha je väčšia ako 150 metrov štvorcových, vysvetlila Kmeťová. Dodala, že pracovná skupina má o tom ešte rokovať s ministerstvom hospodárstva a Slovenskou alianciou moderného obchodu.

Pracovná skupina sa zhodla na zákaze predaja a používania pyrotechniky kategórii F2 a F3. "Špeciálne tých s najväčšou akustickou a vizuálnou silou, najmä patriace ku skupine takzvaných dum bum zábavnej pyrotechniky, ktoré majú najviac negatívnych vplyvov na organizmus ľudí, zvierat, prírodu, majetok," priblížila Kmeťová. Návrhom by sa podľa hovorkyne malo sprísniť používanie pyrotechniky v národných parkoch a chránených územiach.

Slovenská asociácia pyrotechnických firiem (SAPF) tiež navrhla, aby boli ľudia po použití pyrotechniky povinní po sebe upratať. Použitý a vychladnutý výrobok vyhodili do zbernej nádoby. "V prípade zlyhania pyrotechnického výrobku je používateľ povinný postupovať v zmysle návodu na likvidáciu uvedenom na výrobku," poznamenala Kmeťová. Doplnila, že tento návrh sa ešte musí zladiť s predpismi Únie miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska.

"Súčasťou návrhu novely zákona budú aj návrhy na postihy za nerešpektovanie zákazu predaja a používania zábavnej pyrotechniky, ktoré spadajú pod ďalšiu legislatívnu úpravu, ale musia ísť ruka v ruke, aby bola zabezpečená vymožiteľnosť novely zákona v praxi," uviedla Kmeťová.