Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry rokoval o zmenách v postavení pamiatkových úradov

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pre rezort je zásadné, aby bola ochrana pamiatkového fondu v novom legislatívnom prostredí posilnená, nie oslabená, zdôraznila ministerka kultúry Natália Milanová.

Bratislava 25. januára (TASR) – V prechodnom troj- až päťročnom období od účinnosti novely zákona o výstavbe bude Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR poskytovať pamiatkovým úradom záväzné stanoviská k stavebnému konaniu, v ktorých má krajský pamiatkový úrad (KPÚ) pôsobiť v postavení špecializovaného stavebného úradu. Samotné stavebné, respektíve kolaudačné rozhodnutia podľa návrhu zákona budú vydávať pamiatkari. Vyplýva to z dohody medzi predkladateľmi návrhu nového zákona o výstavbe a Ministerstvom kultúry (MK) SR v rámci vznesených pripomienok k legislatívnej úprave rozširujúcej kompetencie pamiatkarov.

Rezort kultúry informoval, že o zmenách v postavení pamiatkových úradov rokoval v pondelok 24. januára s Pamiatkovou radou. "Pre rezort je zásadné, aby bola ochrana pamiatkového fondu v novom legislatívnom prostredí posilnená, nie oslabená," zdôraznila po stretnutí ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Upozornila tiež, že na základe analýzy, ktorú k návrhu nového zákona pripravil Pamiatkový úrad SR a Inštitút kultúrnej politiky MK, je na riadny výkon KPÚ v rámci rozšírených kompetencií potrebné zamestnať ďalších 213 pracovníkov a vybudovať osem nových pracovísk v regiónoch Gemer, Spiš, Záhorie, Turiec, Šariš, Zemplín. Celkové náklady by sa mali zvýšiť o takmer desať miliónov eur.

Práve skutočnosti s vyčíslením nákladov na zvýšené odborné kapacity a administratívnu záťaž Pamiatkového úradu (PÚ) SR a krajských pamiatkových úradov sa týkali pripomienky rezortu kultúry, ktoré k návrhu zákona vzniesol ešte v pripomienkovom konaní.

V súvislosti so zmenou postavenia pamiatkových úradov pripravuje MK aj novelu pamiatkového zákona. "Nové právomoci krajských pamiatkových úradov a PÚ SR v ňom budú detailne špecifikované pre potreby pamiatkových území, kultúrnych pamiatok, ako aj archeologických nálezov a nálezísk," dodala ministerka.

Návrh novely zákona o výstavbe, ktorý vláda schválila 12. januára, určuje pre rôzne druhy stavieb podľa povahy a významu danej stavby špecializovaný stavebný úrad. Majú nimi byť aj KPÚ, a to pre stavby, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, pre stavby v pamiatkovej rezervácii a pre stavby nachádzajúce sa na území zapísanom do zoznamu svetového dedičstva za podmienok ustanovených v medzinárodnej zmluve.