Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Požiar skládky pri Budmericiach sa hasičom podaril lokalizovať

Na snímke hasičské auto pri požiari skládky chemického odpadu pri obci Budmerice v okrese Pezinok vo štvrtok 3. júna 2021. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Hasiči po príchode na miesto zistili, že požiar vypukol na skládke nebezpečného odpadu.

Bratislava/Budmerice 3. júna (TASR) – Požiar skládky pri Budmericiach v okrese Pezinok sa hasičom po niekoľkých hodinách podarilo lokalizovať, pokračujú v likvidačných prácach. V okolitých obciach sa meria kvalita ovzdušia. Všetky doterajšie merania boli s negatívnym výsledkom a neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.



Správca skládky zabezpečil aj ťažkú techniku, pomocou ktorej je odpad rozhrabávaný, aby sa hasiči dostali aj ku skrytým ohniskám. "Na mieste udalosti zasahujú tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov," spresnila Križanová.



Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave TASR informovalo, že horí skládka nebezpečného odpadu spoločnosti Istrochem Reality o rozlohe zhruba 100 krát 100 metrov. Požiar bol nahlásený pred 10.00 h. Mesto Modra i viaceré okolité obce vyzvali svoji obyvateľov, aby si pre požiar skládky vo svojich domoch a bytoch pozatvárali okná a zdržiavali sa v interiéri.





Požiarom skládky pri Budmericiach sa zaoberá aj SIŽP




Požiarom skládky nebezpečného odpadu pri obci Budmerice v okrese Pezinok sa zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Pre TASR to potvrdila jej hovorkyňa Tamara Lesná. Ministerstvo životného prostredia informovalo, že na miesto bola privolaná aj enviropolícia. Na tejto skládke vznikol požiar i v rokoch 2019 a 2020.

Inšpektori SIŽP museli pre intenzívny požiar a uzavretie lokality hasičmi odložiť hĺbkovú environmentálnu kontrolu na piatok (4. 6.) ráno za predpokladu, že požiar bude už uhasený. "SIŽP bude na mieste podrobne analyzovať vyhorenú sutinu, uložený odpad a odoberie vzorky, aby bolo možné preukázať, čo spôsobilo predmetný požiar, či sa dodržali predpísané podmienky stanovené v integrovanom povolení a či sa na skládke nenachádzal aj odpad iný, ako to spomínané povolenie umožňuje," priblížila Lesná.

Skládka, ktorú prevádzkuje spoločnosť Istrochem Reality, spadá pod režim integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia. SIŽP má nad prevádzkou štátny dozor, vydáva integrované povolenie na jej prevádzku, rozhoduje o jej uzatvorení a pravidelne vykonáva environmentálne kontroly v prevádzke.

Ministerstvo životného prostredia informovalo, že pre štvrtkový požiar skládky bolo na jeho zelenú linku adresovaných niekoľko podnetov. "Znepokojujúce je, že vzduch je nedýchateľný aj pre poletujúci popolček, ktorý je zanášaný do širokého okolia," upozornil envirorezort.

Požiar skládky pri Budmericiach vypukol vo štvrtok pred 10.00 h. Hasičom sa už podarilo požiar lokalizovať a pokračujú v likvidačných prácach. V okolitých obciach sa meria kvalita ovzdušia. Všetky doterajšie merania boli s negatívnym výsledkom a neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty. Mestá Pezinok a Modra i viaceré okolité obce vyzvali svoji obyvateľov, aby si pre požiar skládky vo svojich domoch a bytoch pozatvárali okná a zdržiavali sa v interiéri.