Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Náhradné dielce na opravy vojenskej techniky dodajú štátne rezervy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/MO SR

Ďalšia vojenská technika zo skladov SŠHR už slúži Vojenskému technickému a skúšobnému ústavu Záhorie.

Bratislava 19. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR získalo od Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) bezodplatne 686 kusov náhradných dielcov, ktoré Ozbrojené sily SR použijú pri opravách vojenskej techniky. Konkrétne pri opravách nákladných automobilov P-V3S, bojových vozidiel pechoty BVP-1, BVP-2 a tankov T-72. Zmluvu o prevode správy majetku štátu v hodnote viac ako 467.000 eur vo štvrtok na pôde rezortu obrany podpísali zástupcovia MO SR a SŠHR SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"V skladoch štátnych hmotných rezerv desaťročia ležali náhradné dielce na vojenskú techniku, z ktorej časť už Ozbrojené sily SR ani nevyužívajú a časť materiálu je naopak vzácnym artiklom, keďže ich zaobstaranie je v súčasnosti zložité. Po rokovaniach sme dospeli k efektívnemu využitiu presne tam, kde je tento materiál reálne potrebný – v ozbrojených silách,"
uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Ako doplnil, predíde sa tak strate jeho hodnoty, ako tomu bolo v minulosti napríklad pri skladovaní náhradných dielov na motory lietadiel SU-22, ktoré už roky neboli súčasťou vzdušných síl.

Šéf rezortu zároveň doplnil, že MO SR chce pokračovať v úzkej spolupráci so SŠHR aj naďalej. Najmä pri modernizácii tak, aby bol v rezervách materiál, ktorý bude odzrkadľovať skutočné potreby rezortu obrany pre krízový stav.

Ďalšia vojenská technika zo skladov SŠHR už slúži Vojenskému technickému a skúšobnému ústavu Záhorie. Jeho riaditeľ František Petráš si 5. mája prevzal tatrovky a návesy, ktoré budú slúžiť pri logistickom zabezpečení skúšobnej a testovacej činnosti v prospech MO SR.