Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pri označovaní strelných a signálnych zbraní platia nové pravidlá

Ilustračné foto Foto: TASR

Ide o zosúladenia právnej úpravy na Slovensku s právom Európskej únie v oblasti označovania strelných zbraní na civilné použitie.

Bratislava 17. januára (TASR) - Označovanie strelných zbraní na civilné použitie a požiadavky na poplašné a signálne zbrane má nové pravidlá. V piatok nadobudla účinnosť novela zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu.

Ide o zosúladenia právnej úpravy na Slovensku s právom Európskej únie v oblasti označovania strelných zbraní na civilné použitie, napríklad veľkosť písma, typ abecedy, forma číslovania. Dotýka sa tiež oblasti uplatňovania základných požiadaviek na poplašné a signálne zbrane.

"Uplatnením týchto základných požiadaviek pri výrobe, úprave, oprave alebo inej úpravy poplašnej a signálnej zbrane by nemalo byť možné tieto predmety zmeniť s použitím bežných nástrojov buď tak, aby vystrelili, alebo aby sa dali upraviť tak, aby boli schopné vystreliť strelu, náboj alebo projektil okamžitým uvoľnením nahromadenej energie, čím sa má okrem iného zabezpečiť vyššia ochrana verejného zdravia, života a majetku," priblížilo Ministerstvo vnútra SR.