Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Parkinsonovú chorobu liečia novou metódou hĺbkovej stimulácie mozgu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Alexandra Moštková

Ako prví ju na Slovensku začali využívať Lekári v košickej Univerzitnej nemocnici Loiusa Pasteura.

Košice 10. novembra (TASR) – Na liečbu Parkinsonovej choroby sa využíva aj metóda hĺbkovej stimulácie mozgu. Lekári v košickej Univerzitnej nemocnici Loiusa Pasteura (UNLP) začali ako prví na Slovensku využívať novú tzv. bezrámovú implantáciu tohto systému, ktorá je pre pacienta výrazne komfortnejšia a rýchlejšia. Prvú takúto operáciu uskutočnili vo štvrtok.

"Zákrok je pre pacienta menej invazívny, komfortnejší a rýchlejší, pacient nemá počas neho hlavu pevne fixovanú v ráme," uviedol prednosta neurochirurgickej kliniky nemocnice Vladimír Kaťuch. Doterajšia metóda implantácie elektród a neurostimulátora trvala približne šesť hodín, nový spôsob skrátil dĺžku operácie zhruba o polovicu. Výkon prebehol podľa Kaťucha bez komplikácií a pacient sa má dobre.

Ako ďalej informovala nemocnica, zavedenie elektród do mozgu predstavuje jeden z náročnejších neurochirurgických výkonov. Špecialistom v UNLP pomáha najmodernejšie prístrojové vybavenie. Využívajú pritom navigačný systém, ktorý im umožňuje presne lokalizovať anatomické štruktúry mozgu.

Samotná implantácia elektród prebieha v lokálnej anestézii a pacient je tak po celú dobu pri vedomí pre priebežnú kontrolu jeho motorických a kognitívnych schopností. "Musí napríklad vymenovať všetky mesiace v roku alebo hýbať rukou podľa pokynov. Po zavedení elektród nasleduje implantácia neurostimulátora pod kľúčnu kosť, ktorá už prebieha v celkovej anestézii," uviedol prednosta kliniky.

Na operácii sa zúčastnil aj neurochirurg David Krahulík z českej Fakultnej nemocnice Olomouc. Práve tam začali využívať bezrámovú implantáciu systému hlbokej mozgovej stimulácie ako prví v Európe a druhí na svete. Novú metódu odštartovali lekári v USA.

Metóda hĺbkovej stimulácie mozgu je určená pre pacientov, ktorým nezaberá klasická medikamentózna liečba. Po jej spustení dochádza k výraznému zlepšeniu kvality života pacientov.

"V praxi to vyzerá tak, že neurostimulátor zavedieme pod kľúčnu kosť, odkiaľ je spojený s mozgom pacienta pomocou tenkých elektród. Neurostimulátor následne sníma mozgové signály, na základe ktorých terapiu nastavíme a vyhodnotíme jej účinnosť," priblížil Matej Škorvánek z neurologickej kliniky. Terapia je plne hradená zdravotnými poisťovňami. Okrem Parkinsonovej choroby je využiteľná aj na liečbu dystónie, tremoru a epilepsie.

Parkinsonova choroba je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením. Podľa odhadov ňou na Slovensku trpí približne 15.000 ľudí. Jej výskyt sa zvyšuje spolu s pribúdajúcim vekom, najčastejšie u ľudí nad 50 rokov.