Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V parlamente by mali odznieť ďalšie návrhy k podielu slovenskej hudby

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Ferenčík

Konzultant SOZA predniesol alternatívu k návrhu, ktorý minulý týždeň predstavila členka mediálneho výboru Monika Péter a ktorý má rozdeliť vysielanie do dvoch 12-hodinových časových pásiem.

Bratislava 1. februára (TASR) - Pri prerokovávaní nového zákona o mediálnych službách sa v pléne parlamentu bude zrejme hovoriť o ďalších návrhoch na prerozdelenie a spôsob počítania povinného podielu slovenskej hudby vo vysielaní rádií. Vyplynulo to z utorkového rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá, ktorého členovia reagovali na podnet spolupracovníka Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Juraja Čurného.

Konzultant SOZA predniesol alternatívu k návrhu, ktorý minulý týždeň predstavila členka mediálneho výboru Monika Péter (Sme rodina) a ktorý má rozdeliť vysielanie do dvoch 12-hodinových časových pásiem, od polnoci do poludnia a od poludnia do polnoci. V oboch pásmach má platiť povinný podiel 25 percent pre súkromné rádiá a 35 percent pre rádiá RTVS.

Čurný zopakoval svoju obavu, že pozmeňujúcim návrhom Sme rodina sa presunie vysielanie slovenskej hudby do nulitných poslucháčskych časov neskoro večer a v noci a v hlavnom vysielacom čase sa podiel domácej tvorby výrazne zníži. "Preto navrhujem tiež dve časové pásma, od 6.00 h do 18.00 h od 18.00 h do 6.00 h, s tým, že v hlavnom vysielacom čase bude platiť pre súkromné rádiá 20-percentný a pre rádiá RTVS 30-percentný povinný podiel. Zvyšných päť percent si vysielatelia môžu doplniť v druhom časovom pásme," objasnil.

Juraj Čurný, archívna snímka.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Návrh zaujal člena výboru Róberta Haláka (OĽANO). "Aj ja sa obávam, že reálne počuteľný podiel slovenskej hudby by sa mohol znížiť, preto by som návrh, ktorý by ju odsunul do nepočúvaných časov, určite nepodporil," zdôraznil. "Navrhujem preto, aby sme v pléne diskutovali o alternatívnom návrhu, ktorý tu odznel od pána Čurného, lebo je podľa mňa dobrý," uviedol. Halákova kolegyňa Monika Kozelová (OĽANO) pripustila, že jedným z návrhov v pléne by bolo aj vynechať časť o kvótach na slovenskú hudbu zo znenia predloženého zákona.

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Monika Kozelová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Právny zástupca súkromných vysielateľov Tomáš Kamenec požiadal, naopak, o podporu návrhu Sme rodina. Uistil, že rádiá nechcú ísť proti vysielaniu slovenskej hudby, stoja však za tým, aby vysielanie povinného podielu nezasahovalo do dramaturgie a formátu, na základe ktorého získali licenciu.

Zákonu o mediálnych službách, ktorý má nahradiť zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní, sa poslanci budú venovať na aktuálnej 55. schôdzi, ktorá sa začína v utorok popoludní.