Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Pri prevode pôdy na miestneho poľnohospodára ponuku zverejniť netreba

Ilustračná foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zverejnenie ponuky nie je potrebné ani ak pozemok predáva alebo daruje blízkej alebo príbuznej osobe, či spoluvlastníkovi.

Bratislava 15. júla (TASR) – Vlastník môže predať poľnohospodársky pozemok na Slovensku bez toho, aby ponuku zverejnil v registri ponúk, ktorý je na webovom sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ak ho chce predať miestnemu podnikateľovi v poľnohospodárstve. Podmienkou je, že kupujúci vykonáva v obci, kde je pozemok evidovaný, poľnohospodársku výrobu ako podnikanie, a to najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy. Zverejnenie ponuky nie je potrebné ani ak pozemok predáva alebo daruje blízkej alebo príbuznej osobe, či spoluvlastníkovi.

"Podnikateľ, ktorý chce pozemok kúpiť, potrebuje potvrdenie obce, v ktorej podnikanie v poľnohospodárskej výrobe vykonáva, alebo potvrdenie organizácie zriadenej osobitným predpisom, preukazujúce podnikanie v poľnohospodárskej výrobe. Zverejnenie ponuky v registri nie je potrebné ani ak by vlastník pozemok chcel predať osobe, ktorá najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy pracuje v poľnohospodárstve či už v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo v inom pracovnoprávnom vzťahu u osoby, ktorá v obci vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie. Potrebuje o tom potvrdenie od zamestnávateľa. V takýchto prípadoch sa k zmluve o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku prikladá osvedčenie vydané okresným úradom o splnení podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Okresný úrad ho kupujúcemu vydá do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti. Vo zvlášť zložitých prípadoch vydá osvedčenie najneskôr do 60 dní," informoval TASR Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK).

Tieto potvrdenia sa k zmluve neprikladajú, ak by pozemok chcela odkúpiť osoba, ktorá je s predávajúcim v príbuzenskom alebo blízkom vzťahu, alebo spoluvlastník pozemku.

"Do účinnosti novely zákona, to znamená do 1. júla 2015, postačovalo na preukázanie vzťahu blízkej alebo príbuznej osoby predloženie čestného vyhlásenia o tejto skutočnosti. Od 1. júla 2015 však nie je možné akceptovať čestné vyhlásenia, ktoré boli nahradené potvrdením obce alebo kópiou dokladu preukazujúceho túto skutočnosť," upozornil ÚGKK.