Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pri prevodoch majetku samospráv má ZMOS predstavu o riešení

Na archívnej snímke predseda ZMOS Branislav Tréger. Foto: TASR - Milan Kapusta

Participovať na prípadných legislatívnych zmenách, ktoré budú riešiť nehospodárne nakladanie so samosprávnym majetkom, je pripravená aj Únia miest Slovenska.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pozorne vníma problémy, ktoré súvisia s praxou, týkajúcou sa prevodu samosprávneho majetku a neuváženého, až podozrivého využívania tzv. osobitného zreteľa. Hovorca ZMOS Michal Kaliňák pre TASR uviedol, že združenie iniciatívne o týchto témach rokuje s Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ), pričom poukazuje i na ďalšie problémy, ktoré v tejto oblasti eviduje.

Ako priblížil, súvisia s tým, že primátor alebo starosta nemá z hľadiska legislatívy fakticky právo zrušiť rozhodnutie zastupiteľstva, keďže rovnaký počet poslancov, potrebný na odsúhlasenie osobitného zreteľa, stačí na prelomenie veta. „Ak sa teda starosta alebo primátor rozhodne uznesenie zastupiteľstva vetovať, z dôvodu nevýhodnosti pre obec, no poslanci jeho veto prelomia, stojí pred právnym problémom. Buď nepodpíše a bude mať problém z dôvodu nečinnosti, alebo podpíše a môže mať ako štatutár trestnoprávnu zodpovednosť za nehospodárne nakladanie s majetkom samosprávy," vysvetlil Kaliňák.

Dodal, že združenie má predstavu o konkrétnych riešeniach problému. „V stredu 28. apríla o tom bude rokovať predsedníctvo ZMOS-u, pričom sa na stretnutí zúčastní aj podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy,“ dodal Kaliňák.

Participovať na prípadných legislatívnych zmenách, ktoré budú riešiť nehospodárne nakladanie so samosprávnym majetkom, je pripravená aj Únia miest Slovenska. Pripomína zároveň, že ak je nejasný zákon, je to v prvom rade problém zákonodarcu. „V prípade, ak prišlo k porušeniu zákona, je potrebné, aby sa s tým vysporiadali konkrétne mestá, pretože priamo ich volení predstavitelia sú zodpovední za hospodárenie samosprávy,“ zdôraznila hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová s tým, že únia ako taká nemá právomoc zasahovať do rozhodnutí orgánov jednotlivých miest.

NKÚ vydal v piatok tlačovú správu, v ktorej poukazuje na to, že samosprávy sa príliš ľahkovážne a nevýhodne zbavujú svojho majetku, a to najmä neuváženým využívaním tzv. osobitného zreteľa, ktorý je dominantnou formou prevodu samosprávneho majetku. Kontrolóri prišli k  záveru na základe výsledkov kontroly nakladania s majetkom v samosprávach obcí a miest a tiež vyšších územných celkov v rokoch 2016 - 2021. NKÚ upozorňuje nielen na pochybnosti okolo legitímneho využitia predaja majetku formou dôvodu hodného osobitného zreteľa, ale aj procesné pochybenia, ktoré sa pri uplatňovaní tohto inštitútu často vyskytujú. NKÚ preto navrhuje legislatívne jasnejšie definovať osobitný zreteľ a zaviesť i sankciu neplatnosti právneho úkonu pri nedodržaní procesných legislatívnych ustanovení.