Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pri spustení operácií budú platiť prísne pravidlá na ochranu zdravia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade, že by sa kapacita nemocnice na riešenie pacientov v urgentnom stave naplnila, zabezpečí sa ich presmerovanie na pracoviská s dostatočnou kapacitou.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Pri postupnej obnove plánovaných operácií budú podľa ministerstva zdravotníctva platiť prísne pravidlá na ochranu verejného zdravia. "Operácia, ktoré nie je akútna, sa poskytne na základe rozhodnutia konziliárneho tímu daného zdravotníckeho zariadenia," priblížil šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO).

Konzílium bude tvoriť zástupca operačnej disciplíny alebo ďalší špecialisti, ktorí posúdia, či je vykonanie daného výkonu bezpečné. Podľa jeho slov bude pri rozhodovaní prihliadať na fakt, či je nemocnica schopná poskytovať v stopercentnej kondícii neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Dôležitým rozmerom pri posudzovaní bude aj aktuálna epidemiologická situácia daného zariadenia," doplnil.

V prípade, že by sa kapacita nemocnice na riešenie pacientov v urgentnom stave naplnila, zabezpečí sa ich presmerovanie na pracoviská s dostatočnou kapacitou. "Takýto transfer je potrebné podľa potreby realizovať v spolupráci so zdravotnými poisťovňami pri zohľadnení reprofilizačných plánov ústavných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," ozrejmil Krajčí.

Ministerstvo už zverejnilo protokol, ktorý upravuje spustenie operácií počas epidémie ochorenia COVID-19. Usmernenie k plánovanej zdravotnej starostlivosti vytvoril Národný krízový klinický tím po konzultácii so šéfom rezortu.