Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

L. Drábiková: Pri striedavej starostlivosti by pomohol detský advokát

Na archívnej snímke poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Pri sporoch o deti, ktoré vedú rozvádzajúce sa páry, rozvedení či odlúčení rodičia, ide o nedodržanie zákonov, predpisov a vykonateľných rozhodnutí.

Bratislava 6. júla (TASR) - Pri striedavej starostlivosti o dieťa by malo prísť k dohode už počas rozvodu, aby sa nekonali zbytočné obštrukcie. Zaviesť by sa mala aj inštitúcia detského advokáta. Informovala o tom na tlačovej konferencii poslankyňa parlamentu Lucia Drábiková (OĽaNO). V súvislosti s týmito návrhmi pripravuje Drábiková stretnutie s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina).

Problémom podľa nej sú ľudia, ktorí sa rozhodli rozviesť a dieťa bolo zverené do starostlivosti jedného z rodičov, pričom sa s ním druhý rodič nemôže stretávať ani napriek súdnemu rozhodnutiu. "Samotná ústava aj Dohovor o právach dieťaťa nám hovorí o tom, že dieťaťu má byť umožnený vzťah a kontakt s obidvoma rodičmi, okrem prípadov, keď tam je násilie alebo niečo vážne," podotkla Drábiková.

Pri sporoch o deti, ktoré vedú rozvádzajúce sa páry, rozvedení či odlúčení rodičia, ide o nedodržanie zákonov, predpisov a vykonateľných rozhodnutí. Drábiková poukazuje na zdĺhavé súdne procesy zverenia dieťaťa do starostlivosti a dlhé procesy pri výkone rozhodnutia.

Poslankyňa spolu s projektom Miznúce deti navrhujú, aby sa určili lehoty na právne úkony, ktoré sa uskutočňujú v prípade detí. Taktiež by sa mala zaviesť trestnoprávna zodpovednosť pre rodičov, ktorí nedodržiavajú výkon súdneho rozhodnutia. Mali by sa stanoviť aj maximálne možné odmeny pre advokátov, ktorí zastupujú rodičov v rozvodových konaniach.

"Tieto návrhy predstavujú akúsi prvú legislatívnu pomoc rodičom a deťom, ktorí nemôžu byť spolu pre uskutočňované rozvodové konania," uviedol otec Marián Fečo, ktorého sa problém striedavej starostlivosti týka.